Lokal virksomhed er på vej mod et spændende erhvervs eventyr…

Ny fundament metode kommer til at revolutionere hele byggebranchen …

Det er tirsdag morgen og Erhverv og Kultur er på vej til Sydhavnen i Vordingborg. Jeg skal mødes på Sydhavnsvej 12 med Projektleder Jacob Tvede fra firmaet BAYO.S Skruefundamenter ApS, som har til huse på Torebyvej 23B i 4891 Toreby L. Jacob er den ene af tre ejere af firmaet. Vi skal mødes på byggepladsen i Sydhavnen i Vordingborg, for at jeg kan se, hvad skruefundamenter egentlig er for noget. Jeg har fået lidt brochurer på forhånd og en kort forklaring om, at det er nogle stål skruer, som man skruer i jorden som fundament og derefter kan bygge på. Det lød smart, så jeg ville gerne se nærmere på dem, inden jeg skulle skrive en artikel om dette.


Vordingborg Sydhavn…

Da jeg er klædt reglementeret på med sikkerhedsvest og -hjelm, går vi over til rækken af boligmoduler, som stort set er helt færdige. Modulerne er et lille lejlighedskompleks, der er sat op i 2 plan. Når projektet er færdigt, vil det bestå af 64 boliger til arbejdere, der skal være beskæftiget med opførelsen af den nye Storstrømsbro. Hver bolig består af et lille køkken, toilet og 2 sovepladser.

Jacob forklarer overfor Erhverv og Kultur, hvad BAYO.S skruefundamenter kan kontra traditionelle fundamentmetoder: ”BAYO.S Skruefundamenter er et innovativt fundamentsystem, som fjerner behovet for støbning med beton eller nedramning af pæle ved nybygning eller til- eller ombygning. Stålskruerne med selvskærende spids skrues i det bærende jordlag og overfører dermed de statiske kræfter til fundamentet/bygningen. Metoden er enkel, hurtig og vibrationsfri, så følgeskader på de omkringliggende bygninger og en omfattende reetablering undgås. Ligeledes undgås grundvandssænkning. Det er hurtigt at opbygge stabile fundamenter til helårshuse, tilbygninger, kolonihavehuse, moduler, carporte, terrasser, trafikskilte mm. BAYO.S skruefundamenter forankrer effektivt enhver form for bygning og de kan monteres i alle typer jord og i al slags vejr. Du er ikke begrænset af frost, sne eller regn. Derved spares tid og penge, da vejret ikke får byggeriets tidsplan til at skride”.


Vordingborg Sydhavn…

Kontoret i Toreby
Man taber helt vejret og tænker, at det næsten er for godt – og for nemt til at være sandt. Og da jeg viser min skepsis overfor Jacob, smiler han bare og siger, at vi nu kører ned til kontoret i Toreby, og så vil han fortælle om, hvad der gør, at BAYO.S Skruefundamenter kan akkrediteres i henhold til Eurocode 7.

Da vi ankommer til kontoret i Toreby, møder vi den administrerende direktør Niels Thorup Madsen. Tredje og sidste medejer af BAYO.S Skruefundamenter er Morten Samson, som er Produktionsdirektør og har ansvaret for Samson Gruppens byggepladser. BAYO.S Skruefundamenter ApS og Samson Gruppen A/S er søsterselskaber.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler

Fundamenter uden beton
Niels Thorup Madsen forklarer: ”Med skruefundamenter er der intet gravearbejde, ingen bortkørsel af jord, ingen støbning med beton, ingen ventetid på hærdning. Du skruer skruen i og kan bygge videre straks efter. F. eks. kan fundamentet til et hus på 120 m2 laves på 1-2 dage. Medarbejderne skånes for tungt og beskidt arbejde og fordi skruefundamenterne komprimerer den eksisterende jord, er det også muligt at bygge på forurenet jord uden at skulle fjerne eller rense jorden. Skruefundamenter er derfor en billig løsning til byggeri på grunde med jordforureningsproblemer. Endvidere har Skruefundamenterne en lang levetid, som også kan forlænges, så de holder længere end betonfundamenter, de kan skrues op og genplaceres et andet sted, hvilket bl.a. gør dem egnede til anvendelse i forbindelse med opbygning af midlertidige fundamenter. Materialerne er ligeledes genanvendelige. Alt dette er til kæmpe gavn for miljøet og samtidig sparer man rigtig mange penge som bygherre”.

Jacob supplerer: ”Mange fundamentsopgaver kræver, at grundvandsniveauet sænkes, bl.a. i forbindelse med dyrt anlagte sandpudeløsninger. I byområder er disse grundvandssænkninger ikke ønskelige, da det kan forårsage skader på tilstødende ejendomme. Ved brug af BAYO.S skruefundamenter undgås grundvandssænkning, samtidig med at punktfundamenterne sørger for, at huset holdes fri af jorden og derved undgår man radon og fugtproblemer i sit byggeri”.


Vordingborg Sydhavn…

Montering
Skruemaskinen, som BAYO.S bruger til montering af skruefundamenterne, fylder ikke mere end en bobcat, og betjenes af én mand. Den er let at komme rundt med på byggepladserne og imellem eksisterende bygninger. Ja den kan sågar komme helt ind i en bygning hvis det er nødvendigt, uden at ødelægge noget omkring sig eller lave dybe spor i jorden.

Salg til både private og professionelle
BAYO.S skruefundamenter sælges til private brugere gennem et bredt net af forhandlere fordelt over hele landet, og her kan man købe skruefundamenterne og leje værktøj til håndinstallation. BAYO.S skruefundamenter forhandles bl.a. hos nogle FOG og XL-Byg byggemarkeder. Gør-det-selv sortimentet er beregnet til mindre fundamentsopgaver, der ikke er underlagt bygningsreglementet – typisk fra 0,6 til 1,2 meters dybde. Her taler man om punktfundamenter til terrasser, carporte, drivhuse, havehegn osv.

Går man op til byggeri af helårshuse, tilbygninger, kolonihavehuse opsætning af moduler o l., så skal det professionelle grej frem.  Her bruger man typisk forlængbare skruefundamenter, hvor hver skruedel er maksimalt 2 meter lang. Skruerne kan forlænges ubegrænset til bæredygtig grund.  BAYO.S skruefundamenter har alle nødvendige certifikater og godkendelser, så de er godkendte til byggeri i EU og kan akkrediteres i henhold til Eurocode 7.

Hvor kommer disse skruer fra?
BAYO.S Skruefundamenter produceres i Tjekkiet, fortæller Jacob Tvede og siger: ”Tilbage i 2. verdenskrig var der store fabrikker i Tjekkiet, som var utrolig dygtige til forarbejdning af stål. Dengang blev det brugt til tyskernes krigsmaskine, så som kampvogne og andet krigsmateriel. I dag er de specialiseret i stål til byggeriet, og de er super dygtige til det”.

Niels Thorup indskyder: ”BAYO.S har 15 års erfaring med skruefundamenter til byggeri og solcelleparker”.

Certifikaterne er på plads
Niels tilføjer: ”Da vi kom i kontakt med dem, kunne vi se potentialet i systemet, og vi har så videreudviklet produktet”. BAYO.S Skruefundamenter har et tæt samarbejde med Aalborg Universitet, Innovationsfonden, Vækstfonden og Geofirmaet Andreasen & Hvidbjerg omkring udviklingen af skruefundamenter til fremtidens byggerier. BAYO.S Skruefundamenter har sammen med Aalborg Universitet og Geofirmaet Andreasen & Hvidbjerg ansøgt og fået bevilliget den første Innobooster fra Innovationsfonden og har nu udviklet en applikation, der beregner og dokumenterer skruefundamentets styrke i henhold til Eurocode 7.

Udviklingen har fået store roser og anerkendelse fra BAYO.S i Tjekkiet, fordi man i Danmark har sørget for, at hele den juridiske del er kommet på plads. På kontoret i Toreby har man endda haft besøg fra en Canadisk repræsentant fra en kapitalfond, som ville se succeshistorien i Danmark med henblik på investering.

”Vi er i dag i 17 lande og forventer at udvide stille og roligt, selvfølgelig både herhjemme og ude i verden. Vi tror på, at vores produkt vil revolutionere hele byggebranchen”, spår Jacob Tvede og tilføjer: ”Vi har faktisk 6 af de 17 verdensmål, som vi arbejder yderligere med i det daglige. Så vi kommer virkelig til at gøre en forskel på byggeriet fremadrettet”.

Dette erhvervseventyr er kun lige startet, og Erhverv og Kultur tror nu også på, at disse skruefundamenter komme til at ændre hele byggebranchen fremadrettet. Så BAYO.S Skruefundamenter, der i dag beskæftiger 6 mand, skal forberede sig på at komme til at vækste rigtig meget de kommende år… eller snarere måneder, fordi dette erhvervs eventyr kommer til at gå rigtig stærkt…

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

FAKTA BOKS

BAYO.S skruefundamenter:

 • er ISO-certificerede
 • er CE-mærkede
 • er produceret i EU
 • er godkendte til byggeri i EU
 • overholder EN-normen for stål, svejsning og galvanisering
 • understøtter BR18
 • kan akkrediteres i henhold til Eurocode 7

BAYO.S tilbyder løsninger med såvel faste som forlængbare skruefundamenter.

 

Faste skruefundamenter:

Faste skruefundamenter monteres hurtigt og nemt, og er den ideelle løsning som punktfundament til eksempelvis moduler, carporte, bænke o.l.
Da de har fast længde, er det altid nødvendigt at evaluere de statiske forhold og jordens bæreevne for at vælge den korrekte jordskrue.
Skruerne fås med forskellige toppe, i forskellige godstykkelser og forskellige diametre og længder, så det altid er muligt at finde en skrue, som passer til netop dit projekt.

 

Forlængbare skruefundamenter:

Forlængbare skruefundamenter er fleksible og særlig velegnede ved jordbundsforhold, hvor større dybde er nødvendig for at opnå bæreevne samt ved skrånende terræn.
Forlængbare skruefundamenter er også velegnede på steder, hvor længden af standard skruefundamenter ikke er tilstrækkelig. Skruerne kan forlænges til bæredygtig bund.
Skruerne er nemme at håndtere, da de kan forlænges til én meget lang skrue. F. eks. kan skruer i en dybde af 20 meter monteres og håndteres af én mand.

 

 

 

 

 

 

 

 

Her er nogle eksempler på opgaver som BAYO.S Skruefundamenter allerede har løst.
Det er også med til at give indblik i de uendelige muligheder der ligger i dette produkt:

 

 1. Skruefundamenter på Kunstakademiet i København
  Udfordringen lød på, at der skulle monteres tunge pallereoler på et gammelt 40 cm tykt betongulv uden jernarmering. Ingeniørerne frygtede, at gulvet ikke kunne bære reolerne. Brug af rammede pæle var ikke en løsningsmulighed, da vibrationerne kunne medføre skader på de gamle bygninger. Samtidig var loftshøjden i lokalet meget lav. Der blev derfor diamantboret et Ø 350 mm hul i betonen, hvor hvert ben fra pallereolerne skulle stå. Efterfølgende er der monteret BAYO.S skruefundamenter i 5 meters dybde – til fast bund. Løsningen består af forlængbare skruefundamenter, hvor den længste skruedel er 2 meter. Hovedet fra skruefundamentet blev til sidst indstøbt i beton så hullet blev lukket. Skruefundamentet bærer nu de tunge pallereoler og styrker dermed beton gulvet, så det ikke revner. Opgaven blev løst uden tungt arbejde, med minimalt brug af beton, der var ingen vibrationer og ingen støj.
 2. Ekstra fundering af EBK sommerhus på Marielyst
  Skruefundament til 140 m2 sommerhus, hvor der var fra 4,8 til 5,2 meter ned til bæredygtig bund. Her blev monteret 26 stk. skruefundamenter i 7 meters længde, sat 1/2 meter nede i randfundamentet, så skruespidsen herefter stod i 7,5 meters dybde og dermed i bæredygtig bund. Her blev sparet en dyr sandpudeløsning og grundvandssænkning. Samlede omkostninger på færdig fundamentløsning inkl. alle materialer og arbejdsløn på Akacievej udgjorde ca. kr. 300.000. I samme sommerhusområde, 5 veje væk, blev der bygget et tilsvarende sommerhus, men med en sandpude løsning og grundvandssænkning. Her udgjorde samlede omkostninger til fundamentet ca. kr. 695.000. Så en mærkbar besparelse ved brug af skruefundamenter på såvel økonomi, miljø som arbejdsprocesser.
 3. Sommerhus i Saltum
  Et sommerhus blev sat på skruefundamenter i stedet for traditionelt randfundament, hvor der her også skulle have været udført en meget omkostelig sandpudeløsning. Der blev valgt en løsning med 37 stk. skruefundamenter fra BAYO.S til det 120 m2 store sommerhus. Skruefundamenterne blev monteret på et par dage i en dybde ned til 6 meter, og efterfølgende blev hele sommerhuset bygget på limtræsstrøer med færdig producerede bundkassetteløsninger imellem. Ved denne fundamentløsning er huset nu helt fri for radon og fugt. Processen har sparet en dyr sandpudeløsning, hvor en grundvandssænkning havde været nødvendig.
 4. Solcelleparker på 520 kWp med BAYO.S skruefundamenter
  BAYO.S Danmark har netop færdig monteret 4 store solcelle parker for SydJurs Spildevand omkring Ebeltoft og 1 stort anlæg for Bosei Idrætshøjskole ved Præstø med en samlet størrelse på 520 kWp. BAYO.S monterer solcelleparkerne i samarbejde med Viasol. Panelerne bliver monteret på BAYO.S skruefundamenter så anlægget står 100% stabilt uden rystelser med de kraftige vinde vi kan have i DK. Dermed opnås længere levetid og bedre produktion for solcellerne.
 5. BAYO.S Danmark Monterer for DS Flexhal i Taastrup – Byggeprojekt på 25.000m2
  BAYO.S monterer skruefundamenter på Volvos nye truck center. Projektet er foregået over 5 store etaper for at stabiliserer de 9 meter høje betonvægge som hver vejer 15 tons. Det gøres for, at der ikke skal graves og støbes 465 meter beton rander som normalt bruges til afstivning af deres store væg elementer, som først fast låses sammen når tagkassetterne monteres.

Erhverv og Kultur vurderer…
BAYO.S er i dag absolut førende på verdensmarkedet, fordi man har sørget for at udvikle og certificere produktet, så alle formalia er testet og godkendt. Erhverv og Kultur tror på, at det lokale firma fra Toreby på Lolland er på vej ud i et kæmpe erhvervseventyr. De skal nok få rigtig travlt og være med til også at få sat Sydhavsøerne på det store byggelandkort i fremtiden. Spændende at se, hvor langt firmaet er nået bare et år frem i tiden. Dette system er genialt og er tillige super godt for miljøet. Det her kommet til at gå helt over ”gevind”…!!!

Du kan læse mere på: https://www.bayosdanmark.dk 

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelen


Del denne historie: vælg platform

Go to Top