Lotte M maler ikke det hun ser, men det hun sanser 

Tekst & foto: Bjarne Winther
Tekst & foto: Bjarne Winther
Naturen er hendes inspirationskilde, men hun gengiver den hverken konkret eller abstrakt – hun skildrer den stemning hun kommer i ved oplevelsen.   

Lotte M (Madsen) maler ikke det hun ser, men det hun oplever og sanser. Hun indfanger dufte, farver, lys og mørke, stemninger – enten motivet er havet, en pløjemark eller en skov. Malerierne udtrykker hendes subjektive oplevelse. Naturen er hendes gennemgående tema. Motiverne er uden horisont. Hun skuer ikke ud over havet, men ser ned i vandet, lysflimmeret på havbunden, som er i evig bevægelse. En serie malerier indfanger lysets påvirkning af farverne på en nypløjet mark morgen til aften. Hun går tæt på klippernes mosbelægning i de svenske skove – men levende væsner optræder ikke i hendes malerier.

”Jeg kan lide den frihed, der ligger i ikke at have mennesker og dyr ind over. Naturen betyder meget for mig, det er der, jeg henter inspiration. Jeg fascineres af farver, former og strukturer”. Hendes værker er ikke abstrakte – men de heller ikke konkrete. ”Man kan måske sige, jeg maler skønlitteratur – ikke faglitteratur”, som hun udtrykker det.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler

Lykkefølelse at bo og arbejde ved vandet
Vi sidder i hendes atelier på Nordvestlolland med udsigt over grønne marker og det blå Smålandsfarvand yderst ude. Hun bor på en gård, hvor et tidligere maskinrum udgør atelieret. Rummet er stort og lyst, yderst smagfuldt indrettet og højt til loftet, vinduer for oven og neden – rummet er badet i lys fra den høje lollandske himmel.

Gården overtog Lotte M og hendes mand Jens Bach Larsen for små 11 år siden efter at have boet på Femø siden 1987. Hertil kom de fra København, hvor de begge er læreruddannede. Lotte ville have tid til at male, og det fik hun på Femø. Jens arbejder fortsat som lærer, mens Lotte er helt holdt op for at være billedkunstner på fuldtid. Hun arbejder i olie og akvarel og med skulpturer. ”Det giver mig en lykkefølelse at bo og arbejde ved vandet. Vi har stadig huset og atelieret på Femø. Det er vigtigt for os at være tæt på vandet. Vandet er et af mine tilbagevendende temaer”, siger Lotte og kaster et blik ud af et af atelierets mange vinduer – ud mod Smålandsfarvandet, hvor Femø ligger omme på den anden side af Fejø.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

Maler med olie

Lotte er uddannet hos maler og billedhugger Grethe Bagge i perioden 1982-87. Hun har derudover deltaget i kurser i Frankrig og Danmark, hvor hun har modtaget undervisning af maleren Allan Stabel og maler og grafiker Ken Denning. Hun har igennem årene haft adskillige udstillinger i ind- og udland. ”Jeg maler med olie – aldrig akryl. Oliemalingen er blevet mit foretrukne udtryksmiddel. Det har noget at gøre med den måde, oliemalingen arter sig på, der kan komme en anden dybde, transparens i maleriet. Det er et spørgsmål om temperament, arbejdsprocessen med olie er længere og mere besværlig, det kan jeg godt lide, mens akryl kræver et andet håndværk, andre teknikker, der ikke er blevet mine”.

Som andre kunstnere har lotte sine foretrukne. Hun nævner David Hockney, Poul Cezanne, Per Kirkeby, Turner og Van Gogh. Men også lokale kunstnere som Richard Winther, som hun kendte personligt og Grethe Bull Sarning har haft betydning. ”Richard var et meget vidende menneske og en meget anderledes kunstner end jeg tidligere havde mødt. Hans måde at leve livet på og hans utraditionelle synspunkter, har helt sikkert fået betydning for mig som kunstner. Grethe Bull Sarning har lært mig en masse teknik, og vi har haft et mangeårigt venskab – og samarbejde”.

Lotte Madsen har haft adskillige separatudstillinger i gallerier og offentlige institutioner. Blandt andre Centre d´art Plastiqes ved Perpignan, Panum Instituttet, Frederiksberg Rådhus, Kolding Rådhus, Sparekassen Lolland, Nakskov Sygehus, Ceus Centret i Nykøbing F, Danisco Seeds, Illum Bolighus, Galleri Catalpa, Galleri Mejeriet og Richard Winthers hus.

Lige nu udstiller Lotte Madsen skulpturer sammen med fire andre lokale kunstnere i Reventlowsparken i Pederstrup under titlen ”Forgreninger – skulpturelle stregtegninger”. Hun har solgt værker til bl.a. Frederiksberg og Kolding Kommune, Danisco, DLF, Ceus Centeret, Illums Bolighus og Elkraft i Ballerup.

www.lottematelier.dk

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelen

Del denne historie: vælg platform

Go to Top