Mad, natur, jagt, fiskeri og medmenneskelighed    

Tekst & foto: Bjarne Winther
Tekst & foto: Bjarne Winther
Fælleskøkkenets leder og køkkenchef, Kirsten Skovsby, er vild med Lolland-Falsters mennesker og natur. Hun er begejstret for landsdelens enorme fødevarepotentiale – men hun efterlyser mere samarbejde blandt fødevareproducenterne. For mange værner om deres egen ”andegård”, lyder hendes vurdering.

”Det bedste på Lolland-Falster er menneskene, man bliver begejstret”, lyder Kirstens Skovsbys spontane bedømmelse af Sydhavsøerne. Kirsten Skovsby, der siden 2014 har været ansat som køkkenchef og leder af Fælleskøkkenet i Sakskøbing, oplever landsdelen som noget helt særligt. ”Jeg møder en enestående medmenneskelighed, og jeg er havnet i et madmekka. Jeg har det hele, fantastisk natur, her kan jeg gå på jagt og fiske”.

Den gode mad og oplevelsen ved mad fremstillet på gode råvarer, er helt afgørende for Kirsten Skovsby, både som professionel og privat. Kravet til den gode madoplevelse hænger sammen med hendes kærlighed til naturen, hun er både jæger og lystfisker, har urtehave og et lille landbrug hjemme i Fredensborg, hvorfra hun pendler til Sakskøbing.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler

Småproducenterne er laboratorier
Kirsten Skovsby har både ros og ris til Lolland-Falster. Som udefra kommende ser hun, hvor skoen trykker. ”Udfordringen ligger i at samarbejde, hvis man vil videre. Der er for mange, der værner om deres egen base. Fødevareområdet udgør et stort udviklingspotentiale, som bør udvikles mere målrettet end det sker i dag. Bønderne og godserne har haft det for godt og ikke formået at omstille sig i tide. Der ligger mange muligheder, som venter på at blive samlet op. De store landbrug kan se småproducenterne af alternative afgrøder som laboratorier. Der skal udvikles et stærkere samarbejde, de skal bruge hinanden”, lyder opfordringen fra Kirsten Skovsby, der tilføjer:

”Smagen af Lolland-Falster – det er vigtigt at identificere smagen. Med den hvede vi har, skal vi bage det brød, der smager af Lolland-Falster. Og det kan vi på grund af det særlige klima, vi har. Vi mangler ord for det, det kan være svært at tale om smagen, derfor skal vi udvikle sproget for at kunne italesætte smagen. Smag handler om referencer, uden dem, gør det ingen forskel”.

Jagt er samarbejde
Kirsten Skovsby er født i 1958 i Ringe på Fyn og uddannet som køkkenassistent EFG, økonoma, merkonom, har uddannelse i regnskab- og personaleledelse, har master i offentlig administration og en MPA fra CBS. Hun har fem voksne børn, heraf enæggede trillinger, og seks børnebørn.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

På landbrugsejendommen i Fredensborg har hun og hendes mand planteavl og jagt – og seks jagthunde. I det vi kommer ind på emnet jagt, sker der noget med Kirsten Skovsby – jagt er en passion for hende, det er helt tydeligt. ”Jeg gik på jagt sammen med min far, inden jeg var gammel nok til selv at skyde. Dengang gik jeg meget op i at træne hundene. Det gør jeg også i dag med mine seks jagthunde. Det er nærmest en symbiotisk oplevelse at gå på jagt med sine hunde. Det er eventyrligt at arbejde med hundene og opleve naturen”, fortæller Kirsten Skovsby, der dyrker jagt med både haglbøsse og riffel.

”Der opstår et netværk blandt jægerne under jagten. Det er en selskabsform – et samarbejde mellem jægere og hunde. Jagt er samarbejde. Det er altid en oplevelse at være på jagt. Min far sagde, hvis du kan skyde det, kan du spise det”.


Foreningsmenneske
Kirsten Skovsby er som den første kvinde valgt til medlem af Danmarks Jægerforenings hovedbestyrelse.  Desuden er hun formand for Asminderød Grønholt Jagtforening og har plads i Friluftsrådets bestyrelse. Og så er hun medlem af Foreningen For Fremme Af Afsætning Af Vildt.  Endelig er hun medlem af Det Danske Gastronomiske Akademi, hvor hun sidder i Præsidiet.

Hun tager børnebørnene med ud i naturen, så de kan lære at spise svampe og nødder. I sin urtehave dyrker hun forskellige sorter kartofter. ”Smagen er afhængig af placeringen i haven. Interessant, ikke”. Hun er lystfisker og kan lide at fange gedder. Hornfiskene er det bedste, synes hun. Til jul, når hele familien er samlet, er der dækket op med ti forskellige slags selvfangede og hjemmesaltede sild.

Kirsten Skovbys begejstring for landsdelen spænder vidt. ”På Lolland-Falster findes alle vildtarter. Trækruten er fantastisk, en enorm mangfoldighed”. Også bylivet tiltaler hende. ”Jeg elsker at komme hos f.eks. isenkræmmer Ole Hermann i Sakskøbing. Her bliver man betjent på den rigtige måde. Her beder man den ældre fru Hansen om at sætte sig ned, mens hun venter. Det er værdigt. Varerne bliver pakket ind uden brug af tape. Butikken har ånd – det er jeg betaget af. I København oplever jeg, at kunderne kan være til ulejlighed”.

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelen

Del denne historie: vælg platform

Go to Top