Min kunst er historiefortælling

Tekst & foto: Bjarne Winther
Tekst & foto: Bjarne Winther
Kunstneren Michael Dunk fortæller samfundskritiske historier i sine værker. Det er op til publikum at aflæse koden til hans fortællinger, der ikke indeholder endegyldige svar. Der skal være plads til tvivlen.

Der skal være en historie. Der skal være en dybere mening. Motivet, temaet, emnet kan være nok så fantasifuldt og farverigt, men hvis ikke værket fortæller en historie, har et budskab, så kan det være lige meget. Kort sagt – der skal være mening i galskaben.

Kunstneren Michael Dunk udtrykker sig gennem billeder og installationer. Tegning med blyant og tusch, farvefyldte billeder i enten akvarel og olie, der i et konkret udtryk ofte får præg af collage. I installationerne lægges vægt på den rumlige og sanselig oplevelse.

”Min kunst er historiefortælling. Den er samfundskritisk. Jeg forholder mig til tidens store emner som flygtninge, miljø – det, som sker ude i verden og som påvirker os. Lige nu arbejder jeg på en billedserie om Donald Trump, otte til ti billeder, de første fem er færdige”, fortæller Michael Dunk.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler


Den omvendte proces
Michael Dunk bor i Nørre Alslev. Her havde han sin debut med en soloudstilling i 2007. Samme år var han med på Kunstnernes efterårsudstilling på den FRIE i København – og i 2008 var han repræsenteret på Charlottenborgs forårsudstilling. Gennem årene har han udstillet på Lys over Lolland og været med på Sommerudstillingen på Masnedøfortet med sine installationer.

Sammen med andre lokale kunstnere udstillede han sidste sommer i Reventlowparken Pederstrup under titlen ”Forgreninger – skulpturelle stregtegninger”. Det sker igen til sommer, hvor temaet er ”lysthuse og luftkasteller”.

Michael Dunk er uddannet folkeskolelærer med linjefag i musik og billedkunst. Han underviser på Vordingborgskolen, hvor også dramafag er på skemaet. ”Jeg tænker i billeder, når jeg arbejder med teater. Jeg begynder ikke med replikkerne. Hos mig er processen modsat. Jeg begynder med scenografi og lys, herefter historien, som kan være en idé hentet fra en kunstbog eller en film, så opstår personerne og replikkerne”, fortæller Michael Dunk.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

   
Det sete er mere end det sete
Det er afgørende for Michael Dunk at hans kunst har en transformationsværdi. Det sete er mere end det sete, der ligger en historie i hans billeder, det er op til publikum at aflæse koden til hans fortællinger. ”Jeg er ikke tilfreds med, at publikum bare synes det er et pænt billede. Så må de hellere tage afstand fra det. I et kunstværks transformationsværdi ligger også, at der ikke er et endegyldigt svar på dets budskab. Der skal altid være plads til tvivlen. Ellers er det bare sofakunst”, mener han.

Michael Dunks arbejdsproces begynder med en idé, som han over længere tid går og grubler over, inden han for alvor går i gang. ”Tankerne kører rundt i hovedet på mig, og ideen begynder at tage form. Og så gælder det om at fange mig selv ind i processen og komme i gang med arbejdet, inden jeg har det færdige resultat i hovedet. Så arbejder billedet. Det gør det ikke, hvis jeg på forhånd kan se det færdige værk for mig”.

Michael Dunk er medlem af BKF, Billedkunstnernes Forbund – Grafisk Værksted, Næstved og Billedkunstnerrådet, Vordingborg Kommune.

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelen
Del denne historie: vælg platform

Go to Top