Multimedieklubben fylder 60 år

søndag 8. september 2019

I en bygning bag Kulturforsyningen i Nykøbing på Voldgade 1, har Multimedieklubben til huse. Formand Henrik Elo tager imod da Erhverv og Kultur kommer forbi til et interview i anledning af 60 års jubilæet. Vi går en tur rundt i lokalerne, imens Henrik forklarer hvad medlemmerne generelt arbejder på og hygger sig med.


Henrik Elo på sin faste “arbejdsplads” i Multimedieklubben.

Multimedieklubben er en klub der beskæftiger sig med alt inden for medier og teknik. Man kan faktisk sige, at der næsten er to klubber i klubben. Nogle medlemmer overspiller egne videobånd og smalfilm til dvd og arbejder med deres egne videoprojekter. I mens andre optager indslag, der skal bruges til nyhedsudsendelserne. De bliver redigeret på computere, hvorefter der lægges speak på indslagene, før de udsendes på TV. Der sendes 10 timers lokal-tv på Lokalkanalen hver uge. Det er en del af den medieaftale der er indgået med Kulturstyrelsen, for at kunne få sendetilladelse.

”Vi dækker hele Lolland-Falster så godt vi kan”, Henrik Elo forklarer, at Multimedieklubben sender lokal-tv under navnet TV-M. ”Vi får masser af invitationer om at komme ud og dække diverse arrangementer, og det er både sport, musik, kunst og kulturstof der er på programmet. Vi kan jo desværre ikke nå alt, men vi forsøger at dække hele Lolland-Falster i vores nyhedsdækning, og vi har heldigvis medlemmer bosat i alle de større byer, så vi har gode muligheder for at komme rundt i alle kroge af landsdelen”.

Lidt af historien om det der i dag hedder Multimedieklubben.
Klubben hed oprindeligt Nykøbing Falster Båndamatørklub og blev stiftet i 1959, for 60 år siden. Dengang mødtes medlemmerne for at optage lyd og være fælles om deres spolebåndoptagere. ”I dag mødes vi stadig for at være fælles om vores interesse, men det tekniske område er blevet udvidet en hel del. I dag beskæftiger vi os med video, lokal-tv, computer, internet – alt hvad der har med teknik og medier at gøre”, forklarer Henrik Elo.

Henrik Elo kom selv som dreng ind i klubben i 1982 og i midten af 90´erne blev han formand. I år 2000 blev navnet omdøbt til Multimedieklubben. Det var mere tidssvarende fordi spolebånd og kassette/videobånd blev byttet ud med digitalvideo og computere. Og NFBK – Nykøbing F. Båndamatørklub var ikke længere rammende.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler

Der er ca. 30 medlemmer i klubben, nogle kommer og hygger sig med at overspille gamle spolebånd, videobånd, lysbilleder og smalfilm til DVD, CD eller direkte over på en PC. ”Vi har nogle kreative medlemmer, som får tryllet gamle, og undskyld udtrykket – kedelige optagelser om til små smarte ”mini-dokumentarer fra dengang far var ung”, som man faktisk har lyst til at se. Det er som om de får et helt nyt liv”, fortæller Henrik Elo og fortsætter: ”Andre medlemmer er tilfredse med at få overspillet deres gamle smalfilm til en dvd, så ikke dataene går tabt. Så her er noget for enhver. Og så er der de medlemmer, som er med til at dække lokale nyheder, til Lokalkanalen”.

Af og til afholdes der interne kurser, med temaer som: Kameraføring, interviewteknik og redigering af tv-indslag. Der bliver også afholdt sociale arrangementer som grill aften, julefest, ekskursions-ture, her har man bl.a. været hos DR, Nordiskfilm og TV2.

Støttes af Kulturstyrelsen
Multimedieklubben / TV-M får driftstilskud af Kulturstyrelsen og derfor er man underlagt nogle retningslinjer. Der er i de senere år blevet strammet godt op på reglerne, f.eks. må der ikke være nogen form for reklamer i tv-indslagene. Det skal være non-kommercielt! ”Det stiller faktisk lidt krav til os når vi er ude og dække en begivenhed”, forklarer Henrik Elo. ”Vi hjælper hinanden når vi har redigeret indslagene, og kikker lige med over skulderen, så vi er sikre på at vi rammer det budskab vi gerne vi have ud. Vi vil gerne formidle den gode historie om Lolland-Falster og vise de mange ting der sker på Sydhavsøerne!”

Multimedieklubben har sendetilladelse indtil 31.12 2019, og man går i skrivende stund og venter svar på den ansøgning man sendte ind i sommer. Man søger for en 5 årig periode ad gangen, og Henrik krydser fingre for at man får forlænget aftalen igen. ”Jeg er meget fortrøstningsfuld, fordi vi har opfyldt alle de krav der er, for at opnå tilladelse. Jeg synes selv vi leverer god public service til Lolland-Falster, men man kan aldrig være sikker”.

Klubben er selvfølgelig også på de sociale medier og bruger både Facebook og YouTube til deres videoindslag. Og nogle gange streamer man live på Facebook fra en event. Det gjorde de bl.a. med Lady Walk i Nakskov og Døllefjelde-Musse Marked.


Her sidder Henrik Elo i Multimedie klubbens lille studie, hvor de interviewer gæster.

Kort portræt af formand Henrik Elo Jørgensen

Henrik er 49 år gammel. Født og opvokset i Nykøbing F. og bor på Østerbro med fru Tine og to piger på 10 og 14 år. Efter Handelsskolen blev han uddannet i Fotomagasinet som salgsassistent. Han var efterfølgende også leder hos Klüwer Jepsen Foto og Merlin. Henrik var på fagskole i Odder af 3 omgange, hvor han fik Foto og Film-delen med på sit CV. Teknikken har altid haft en stor plads i hjertet hos ham.

Fra 2003-2005 læste han på IMMA i Nakskov og blev uddannet Multimediedesigner. En akademisk uddannelse hvor kommunikation, markedsføring, grafiskdegn, hjemmesider og sociale medier var grundsten i uddannelsen. I en årrække underviste Henrik også i Ungdomsskolen bl.a. i Stubbekøbing, Sakskøbing og Nykøbing.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

Henrik har også været aktiv på Vores Radio fra 1987. I 1990 blev den lagt sammen med Radio Sydhavsøerne. Her var han programvært på bl.a. Sydhavslisten, samt stod for forskellige interviews. ”Dengang i starten var det jo lidt en ”græsrods” stil, men det gav jo en super god erfaring” fortæller Henrik og man kan se at han mindes en skøn tid med lokalradio, mens han tager en tår af sin kaffe. Han lavede radio indtil 2003.

Hans passion for musik og hans store private musiksamling, kombineret med sin tekniske kunnen, gjorde at han sideløbende var DJ og tog rundt og spillede musik til fester og på flere lokale diskoteker. Det bliver stadig til lidt småjobs rundt omkring.

I 2005 valgte Henrik at starte sit eget firma: Elomedia, hvor han producerer videofilm, tager pressefoto og hjælper med markedsføring. Som noget af det første fik han en opgave for MAN Diesel i København, hvor han skulle kreere en bog og en videopræsentation. Efterfølgende blev han fast tilknyttet som konsulent hos dem i et år.

I de seneste år har han arbejdet for virksomheden E-Soft i Odense. Hvor han tager billeder og kreerer små film af ejendomme, der skal sælges på Lolland-Falster og Sydsjælland. Senest har han fået Drone-certifikat, så boligerne også kan filmes fra luften.

Hvem og hvor mange ser med på tv og hvordan finder man kanalen?
På spørgsmålet om hvor mange seere TV-M har, lyder svaret: ”Vi ligger på ca. 15-20.000 seere i løbet af en uge”. Der har været lavet forskellige undersøgelser gennem tiderne, men der er ikke nogen direkte tæller på vores udsendelser som det er i dag”, fortæller Henrik.


Det er herfra teknikrummet de færdige klip sendes ud på TV-nettet.

”Vi sender på Lokalkanalen, som vi deler med tre andre tv-stationer. Vi kan ses på kanal 96 eller 98, men det kan afvige alt efter antenneudbyder. Vi sender på samme kanal som Tegnsprog for hørehæmmede, der har kanalen mellem 17-21, vi andre deler den resten af dagen/aftenen. Vi har fået tildelt nogle bestemte tidspunkter som vi skal sende på”, forklarer Henrik. Premieredagene er mandag og onsdag kl. 22.00. Udsendelserne bliver genudsendt på forskellige dage og tidspunkter, så alle har mulighed for at se nyhederne i løbet af ugen.

Når udsendelserne har været vist på det “rigtige” tv, bliver de også lagt på YouTube. På hjemmesiden www.tv-m.dk kan man se alle sendetiderne og programomtalerne. Her er også et TV-arkiv, hvor ældre udsendelser kan findes.

Henrik Elo kommer med en opfordring til alle derude: ”Folk er meget velkomne til at tage fat i os, når der sker noget interessant. Vi vil gerne det hele, men kan selvfølgelig ikke nå alt. Hos os er det lysten der driver værket og vi er frivillige ildsjæle. Men vi synes selv, at vi fordeler sol og vind og geografi på bedste vis, og at vi er med til at sætte Lolland-Falster på det positive landkort. Her er rigtig mange gode aktiviteter og ildsjæle, der skaber mindre eller større events med gode initiativer og vi forsøger at være med til at omtale og profilere på bedste vis”, slutter formand Henrik Elo.

Jubilæet fejres på behørigvis
Der bliver afholdt to arrangementer i forbindelse med 60 års jubilæet. Fredag 6. september vil der være en reception for venner, familie, forretningsforbindelser og andre interesserede fra kl. 14-17 i klubbens lokaler, lige bag Kulturforsyningen.

Lørdag 7. september holdes der en fest for medlemmerne af klubben.

Du kan læse mere om klubben her: http://www.multimedieklubben.dk 

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelen

Del denne historie: vælg platform

Go to Top