Multitalent

Kunstneren Niels Skovgaard (1858-1938) var en nysgerrig og alsidig herre med en særlig dekorativ formsans. Han var også søn af den berømte guldalder maler P.C. Skovgaard, som han i de unge kunstnerår var tydeligt inspireret af.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler

Niels Skovgaards tidligste landskabsmalerier er rundet af den hjemlige tradition med et nært forhold til naturen. Nogle af disse billeder blev malet ved Nysø Gods ved Præstø og på Damsmosegaard på Lolland, hvor Niels sammen med familien tilbragte somrene hos slægtninge.


Efter udlandsrejser i 1880erne til bl.a. Paris og Grækenland udviklede han sig i en dekorativ og eventyrlig retning, og skabte et langt mere farverigt, fantasifuldt og ornamenteret univers. På rejserne fandt han også emner, der optog ham resten af livet såsom den traditionelle kvindedans Trata i den græske by Megara – et motiv N. Skovgaard fyldte lærreder med igen og igen, og hvoraf et af de prægtigste hænger i Dronning Margrethes arbejdsværelse.


Udover maleriet udforskede han skulptur, keramik og illustrationer og skildrede historier, hvad enten det var på lærred, papir, ler eller sten. Flere markante værker giver ham som billedhugger en vigtig plads i den danske kunsthistorie, og hans vignet på ryggen af højskolesangbogen har de fleste af os stiftet bekendtskab med.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

Fuglsang Kunstmuseum viser den første retrospektive præsentation af Niels Skovgaard i knapt 80 år. Over 150 værker i mange materialer udstilles og demonstrerer, at multitalentet er værd at lære at kende.

Særudstillingen og den ledsagende bog er en markering af 160-året for kunstnerens fødsel. Projektet er skabt i samarbejde med Skovgaard Museet og Vejen Kunstmuseum.

Niels Skovgaard – Maler · Billedhugger · Keramiker · Illustrator
Fuglsang Kunstmuseum
Særudstilling: 25. januar – 28. april 2019

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelenDel denne historie: vælg platform

Go to Top