Nakskov har det hele

Tekst & foto: Bjarne Winther
Tekst & foto: Bjarne Winther
Tilflytterfamilie i Nakskov kan ikke få armene ned over begejstring for byen og alt det, den har at tilbyde. Familien har netop overtaget vennerne til også at slå sig ned i byen, der har det hele…

Den gamle lægebolig i Nakskov på hjørnet af Jernbanegade og Danagade summer af liv og glade stemmer fra børn og voksne den lørdag formiddag, hvor magasinet Erhverv og Kultur er inviteret til en kop kaffe og høre lidt om, hvordan det er at være tilflytter i Nakskov.

Signe og Simon Aronsson, der i februar i år flyttede ind i den pompøse villa med børn og hunde, har netop fået besøg af vennerne Mette, Morten og deres børn oppe fra Vestsjælland, hvor de også selv kommer fra. Vennerne er kommet til Nakskov for at se på hus. Senere er der aftalt møde med ejendomsmægleren ude på Svingelsvej.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler

 
Trappen blev afgørende
Det er glædeligt, når tilflyttere formår at tiltrække nye tilflyttere. Hvis ikke Signe og Simon tidligere på året havde slået sig ned i Nakskov, ville Mette og Morten næppe nogensinde have gjort sig tanker om at flytte til Nakskov på Vestlolland – en by, de ikke har relationer til.

Signe og Simon havde nu heller ingen relationer til Nakskov. Det var et familiebesøg i Rødby, der førte dem til Nakskov – og så var de solgt på stedet, fortæller de i munden på hinanden af ren og skær begejstring. ”Nakskov er en fantastisk by. Det er en fornøjelse at gå en tur i byen. Smukke huse, gader og stræder, og et hyggeligt klokkespil i gågaden”, fortæller Signe. ”Jeg har det helt på samme måde”, supplerer Simon, og fortsætter: ”Jeg havde sat som betingelse, at jeg ville have et hus med garage. Men da jeg så trappen, der fører op til etagerne ovenpå, overgav jeg mig. Den er så smuk. Så pyt med garagen”.

 
Folk er venlige og hjælpsomme
Signe og Simon er oprindeligt begge københavnere. De boede atten år i Hørve på Vestsjælland, hvor de dog aldrig rigtig faldt til. ”Selv efter så mange år følte jeg mig som tilflytter. Det gør jeg ikke her i Nakskov. Her er jeg faldet til fra den først dag. Efter få dage kommer Naboen ind og spørger, om jeg har brug for en trailer. Den form for venlighed er jeg ikke vant til”, fortæller Simon, og fortsætter: ”Lige efter vi var flyttet ind kom en medarbejder ind fra Lokalarkivet, som ligger to husnumre herfra, og viste os billeder af vores hus fra 1914, det år det blev bygget. Sådan noget er da fantastisk”.

Signe og Simon havde naturligvis deres betænkeligheder med at rive børnene op fra deres hjemlige miljø og flytte dem til en ny skole, men også det er gået over alt forventning. ”Marie på 13 år har fuldstændig ændret karakter. Tidligere var hun meget indesluttet. I dag er det en glad og udadvendt pige. Der er sket en kæmpe udvikling med hende. Hun er glad for skolen og sine nye venner.  Også hun er glad for Nakskov og alle dens tilbud til børn og unge”, fortæller Signe.

Signe og Simon er imponeret over alle de tilbud Nakskov og Lolland Kommune har til børn, unge og voksne. ”Jeg er imponeret over Svømmehallen og alle dens faciliteter”, siger Simon.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

 
Nakskovitterne skal være mere positive
Ofte er det udfordringen med at finde jobs på Sydhavsøerne, der får eventuelle interesserede tilflyttere til at tøve med at tage springet. Signe er dagplejerske, men for tiden sygemeldt på grund af en arbejdsskade. Hun er dog sikker på at finde et job, når hun er klar. Simon har aldrig søgt job på Vestlolland. Han har beholdt sit job på Vestsjælland og pendler frem og tilbage. Vennerne Mette og Morten har lyttet interesseret til Signe og Simons positive omtale er deres kommende hjemby.

Morten og Simon er kolleger. Også Morten vil beholde sit job på Vestsjælland efter familien har slået sig ned i Nakskov. Pendling afskrækker heller ikke ham. Mette arbejder med salgscoach og er sikker på at finde arbejde på Vestlolland. ”Vi kan ikke andet end at flytte herned. Jeg har Signe i røret hver dag, hvor hun fortæller, hvor dejligt her er, og hvor glade de er for at bo her”, siger Mette, og fortsætter: ”Vi synes også Nakskov er meget charmerende. Vi er imponeret over byens arkitektur, der er så mange flotte detaljer i bybilledet, man kan glæde sig over. Her er masser af fritidstilbud og forretningerne ligger i gåafstand. Her er en hel anden positiv stemning i byen sammenlignet med Kalundborg. Der er så megen varme i Nakskov, folk er så venlige. Vi vil gerne være en del af alt det her”.

Signe synes det er ærgerligt, at nakskovitterne ikke selv kan se hvilken fantastisk by, de bor i. ”Det undrer mig, at folk her i byen taler ned om deres by. De har slet ikke blik for byens mange kvaliteter. Byen emmer af en lang og interessant historie, den er velfungerende i dagligdagen, man kan gå en tur ned til havnen eller en tur ud langs fjorden. Det er fantastisk. Nakskovitterne skal se at få øjnene op for alt det, de er en del af”, mener Signe.

Hertil konkluderer Simon: ”Det er det bedste, vi nogensinde har gjort”. Nu ikke mere kaffe, kage og snak, der gøres klar til en tur i byen. Herefter venter ejendomsmægleren…


Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelen


Del denne historie: vælg platform

Go to Top