NYE ANSIGTER I GULDBORGSUND BILLEDKUNSTRÅD

I Guldborgsund Kommune prioriteres den professionelle billedkunst højt. Kommunen har sit eget billedkunstråd, der, som beskrevet i rådets vedtægter, ”er dannet med det formål at kvalificere og målrette borgernes møde med den professionelle billedkunst og gøre den nærværende i hverdagen.”

I billedkunstrådet sidder bl.a. de to ny-udpegede billedkunstnere fra Guldborgsund Kommune, Kristoffer Glyholt og Allan Axelsen. De to kunstnere har deltaget i en lang række både internationale og nationale udstillingssammenhænge, og lokalt/regionalt har de deltaget i fx Sommerudstillingen på Masnedø Fortet, Kunstudstilling LF, Lys over Lolland, udstillinger i Vandtårnet i Nykøbing F, skulpturudstillinger i Reventlowparken og WELL COME: Lolland Falster Kunstfestival 2017.

Øvrige medlemmer i billedkunstrådet er Anne Højer, direktør for Fuglsang Kunstmuseum, og billedkunstner Claudio Bannwart, hvor sidstnævnte repræsenterer det nationale billedkunstmiljø. Kulturkonsulent Diana Gerlach er sekretær for billedkunstrådet, mens projektleder Charlotte Bonde Wiberg fra Guldborgsund Kommunes Center for Teknik og Miljø sidder med i rådet for at tænke billedkunsten ind i et samspil med fx kunsten i det offentlige rum.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler

Hvad laver et kommunalt billedkunstråd?
Billedkunstrådet har mindst 4 møder årligt med mange forskellige opgaver og indsatser på dagsordenen. På det konstituerende møde midt i marts uddelte rådet projektstøtte via Kunstpuljen Guldborgsund til to projekter, der afspejler det høje kunstneriske niveau i området og et tæt samarbejde mellem kunstnere fra Lolland og Guldborgsund: Kunstudstilling LF, der nu på 7. år viser dansk og international kunst af høj kvalitet, i det smukke ridehus i Reventlowparken i Pederstrup på Lolland samt den udendørs publikumsinvolverende skulpturudstilling samme sted, ”Lysthuse og Luftkasteller” med kunstnergruppen In Situ.

På mødet kiggede også formand for Nysted Bevaringsforening Poul Jørgensen forbi for at præsentere muligheden for at lave fx kunstudstillinger i det smukke og stemningsfyldte pakhus i Nysted, rådet drøftede et udsmykningsprojekt i Lindholmområdet, og tog hul på indledende stillingtagen til, hvorvidt placeringen af J.P. Müllers statue på Slotsbryggen er den rette, når byrummet omkring skulpturen ændres grundet nybyggeri.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

Kontinuitet og fornyelse
Hvis det nye billedkunstråd tager tråden op fra de seneste års praksis i billedkunstrådet, kan et fokus på regionale samarbejder og videndeling med kollegerne i billedkunstrådene i Faxe og Vordingborg være på tapetet sammen med aktiviteter som netværkstræf for professionelle kunstnere, præmiering af værker, uddeling af hædersmandslegater mv. Rådet kan også prioritere at arbejde videre med et fokus på kunst i det offentlige rum, herunder at finde en model for, at Guldborgsund Kommune fremover afsætter midler til kunst i kommunale bygge- og anlægsprojekter, ligesom det er tilfældet i statslige byggerier, hvor 1 % af byggesummen reserveres til kunst.

Forude venter det nye billedkunstråds formulering af en sammenhængende strategi for de næste 4 år. Arbejdet vil tage afsæt i Guldborgsund Kommunes planstrategi, relevante udvalgsstrategier – og desuden de enkelte medlemmers interesse og personlige visioner for den professionelle billedkunst i Guldborgsund Kommunen. Tidligere har kunstfestivaler, udstillinger, kunstprojekter for børn og unge og meget andet haft sit udspring i rådets vision, og Billedkunstrådet ser frem til nogle spændende år for den professionelle billedkunst.

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelenDel denne historie: vælg platform

Go to Top