Nysted Hajkutter Festival er klar igen i år

Med mad, drikke, musik og ikke mindst havnen fuld af smukke hajkuttere

Festlighederne begynder i weekenden den 3. og 4. august, og fortsætter mandag og tirsdag, mens vi går og venter på at de sidste hajkuttere dukker op i løbet af tirsdagen. Onsdag sejler de om kap mod Tyskland. I øvrigt tyvstarter ”Skipperknejpen” og har duoen ”Lolland og Falster” på allerede fredag aften.

Foreløbig er tilmeldt 10 hajkuttere og 4 andre veteransejlskibe, heraf en kopi at et russisk krigsskib, som hedder Shtandart.  Den stikker 3,30 meter dybt, så det ikke skal være en eneste cm lavvandet, når den skal ind i havnen. Eller for den sags skyld, når den skal ud igen. For så sidder den fast. Skipper Vladimir siger, at hvis han vil ind, så KOMMER han ind. ”Jeg har set ham komme ind i havnen i Odden, en dag, det var lidt for lavvandet. Imponerende håndværk at kunne vippe skibet fra side til side ved at få besætningen til at løbe fra den ene side til den anden, så båden kan rokke sig frem”, fortæller formand Helle Levisen og tilføjer: ”Derudover kommer SAR-båden fra Gedser redningsstation”.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler

Igen i år er det muligt at komme ud og sejle med en hajkutter. Enten en kort tur ved Nysted, eller som deltager i selve kapsejladsen til Rostock med bus retur til Nysted samme aften. Man behøver ikke kunne sejle for at deltage.
Snyd ikke dig selv for denne kæmpe mulighed, som i sig selv vil være en stor oplevelse.

2 af hajkutterne fylder 100 år i år. Det er Nordwind og Hanne Marie. Begge er i tysk ejede i dag, men bygget i Danmark, ligesom alle andre hajkuttere. I den anledning holdes der en lille reception om mandagen.

Nysted sejlklub laver matchrace for to tyske og to danske besætninger i løbet af lørdagen. Forhåbentlig inde i Noret, medmindre det er lavvandet, så må de ud og sejle foran stranden.

Masser af oplevelser for hele familien
Nysted Smakkelaug bygger igen små smakkejoller med børnene, som kan afprøves i et vandbassin. Derudover syr de ruser, splejser tovværk og sælger kaffe og kager. Så der er masser af oplevelser for hele familien. ”Børneliv i Nysted” kommer og maler ansigtsmaling på børnene.

Af nyheder på land kan nævnes at der bliver bygget en lille krabbevæddeløbsbane med et lille bassin, som børn kan fiske sine krabber i.

Nysted Bådelaug barker sejl i den gamle barkkedel henne på stejlepladsen. Det tager 24 timer, med to mand bemanding hele døgnet, til at styre temperaturen i de 700 liter vand, ved hjælp af brænde. Start mandag middag, slut tirsdag middag.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

Brandkadetterne fra Maribo vil demonstrere Brandslukning og hjerte/lungeredning lørdag og søndag.

Og så har man fået lavet to ekstra af de små både, man kan tage over hovedet. Fordi de 3 man har, er lidt for tunge til de mindste børn, som også vil lege med. Så man får lavet to, som er mindre og lettere så børnene også kan være med.

”Modelflyveklubben fra Nykøbing kommer søndag med deres flotte fly. Hvis det ikke blæser for meget eller regner, vil de gerne i luften over Noret”, fortæller Helle og fortsætter: ”Og vi får besøg af en flok veteranbiler, samt formentlig den lille færge ”Grønært” fra Stubbekøbing”.


I år er der hjemmevævede præmier til selve kapsejladsen mod Rostock, som finder sted onsdag den 7.august. Det er plaider med indvævede billeder af hajkuttere samt de ting, man sejler forbi, nemlig sømærket ved Nysted, havmøllerne ved Rødsand som er startlinje, og den lille historiske trækran som står i Rostock.

På den musikalske front er der en del gengangere, men også noget fornyelse. Det detaljerede program for festivalen kan også ses på vores hjemmeside www.hajkutter.dk

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelenDel denne historie: vælg platform

Go to Top