Nyt kunstgalleri i Nykøbings latinerkvarter

Tekst & foto: Bjarne Winther
Tekst & foto: Bjarne Winther
Den herboende tyske multikunstner Peter Pitsch åbner galleri i Store Kirkestræde i Nykøbing.

En kunstmaleres drøm må være eget galleri til udstilling af egne værker, og ikke skulle være afhængig af invitationer fra diverse galleriejere. Den drøm har kunstmaleren Peter Pitsch fået opfyldt. I begyndelsen af juli holdt han reception for venner og kollegaer i sit nyetablerede galleri i Nykøbings latinerkvarter, Store Kirkestræde 1C. Et skønt lokale med lys indfald fra gården og gågaden, hvor der dagligt er livlig trafik af borgere og turister. En bedre placering for et galleri kan næppe tænkes.

”Jeg er kommet godt fra start. Jeg har oplevet stor opbakning fra byens borgere, ligesom turisterne viser interesse for mine værker. Jeg har solgt ganske pænt siden den første åbningsdag”, fortæller Peter Pitsch, netop som der træder en kunde ind i galleriet og udtrykker begejstring ved synet af de mange farverige, sanse-stimulerende billeder for efter kort betænkningstid at købe tre kunstprint.

Peter Pitsch er også er forfatter, oversætter, designer af bogomslag, digter og fotograf – og nu altså også galleriejer.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler


Fik nok af storbyen
Peter Pitsch er tilflytter. Han er født i Herford i den tyske delstat Nordrhein-Westfalen. Som ung boede han i Berlin, senere Amsterdam og Rom, hvor han mødte den danske pige, som han i dag er gift med. Sammen fulgtes de fra Rom til København, hvor de i en årrække boede på Vesterbro.

”Her var ulideligt. For mange mennesker og for megen støj”, fortæller Peter Pitsch, og tilføjer, at de begge længtes efter at komme ud af byen til roligere omgivelser. I begyndelsen af halvfemserne tilbragte de et par uger i et sommerhus i udkanten af Marielyst – og her skete der noget afgørende for Peter Pitsch. ”Stilheden og naturen påvirkede mine tanker og betragtninger i eksistentiel retning. Jeg blev bevidst om, at storbyens hektiske liv ikke længere var noget for mig”.

Oplevelsen og erkendelsen ved Marielyst førte nogle år efter til køb af sommerhus i Gedesby, og senere til køb af helårsvilla i Nykøbing F. Peter Pitsch er medlem af den lokale forfatterforening ”stORDstrømmen” og kunstnergruppen ”FeLoFa”, der fremmer samarbejdet mellem danske og tyske kunstnere på begge sider af Femern.

Han skriver romaner, digte, børnebøger og  fremstiller kunst- og fotobøger. Hans førsteudgivelse var en digtsamling i 1993. i dag udgiver han 1-2 bøger om året på det tyske forlag Brighton Verlag. En af hans seneste udgivelser er fotobogen LYS OVER LOLLAND – fotografier af kunstværkerne, der var udstillet på Sakskøbing Sukkerfabrik under Lys over Lolland 2015.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!


Tilflytter føler stærk lokal forankring
Peter Pitsch er vild med landsdelen, hvilket kommer stærkt til udtryk i hans tosprogede turistguide – GEDESBY – med undertitlen Danmark for livsnydere/Dänemark für Schöngeister, illustreret med egne fotografier. Teksterne er dokumentation, faktuelle oplysninger – personlige motiver og kommentarer. Og naturligvis har Peter Pitsch sine bøger udstillet i gallariet sammen med sine akrylbilleder og øvrige kunst, hvor udsmykkede krukker er det seneste, han har kastet sig over.

”Jeg tilbringer mange dage og timer i mit galleri. Her arbejder jeg med nye værker både om aftenen og i weekenderne. Jeg eksperimenterer med nye udtryksformer. Næsten hver dag producerer jeg noget nyt. Og så skal der også sættes tid af til bestillingsopgaver”, fortæller han.,

Om sine arbejdsprocesser fortæller Peter Pitsch: ”Mange af mine værker er resultatet af forskellige udtryksformer som fotografi, collager, digital kunst og akrylmaling. Denne blanding giver spændende muligheder, som næppe kan opnås anderledes. Jeg beholder grundformen, når jeg maler på fotocolagen – trykt på et lærred – alligevel er hvert billede et unika-værk. Billederne giver indsigt i strukturernes dybde og derved åbner op for en række forskellige perspektiver. Sanseoplevelsen bliver forstærket af den dynamiske blanding af intense farver. Når folk kigger forbi, fortæller jeg gerne om de tanker, som ligger bag de enkelte motiver, om budskabet eller om de mange arbejdsprocesser. Kunst skal være tilgængelig for alle.”

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelen

Del denne historie: vælg platform

Go to Top