Øl er et landbrugsprodukt

Tekst: Bjarne Winther , foto: Bjarne Winther og Krenkerup Bryggeri
Tekst: Bjarne Winther , foto: Bjarne Winther og Krenkerup Bryggeri
Krenkerup Bryggeri er et lokalt forankret bryggeri, der brygger øl til lokalsamfundet – og samtidig et bryggeri med nationalt og internationalt udsyn.

“Øl er et landbrugsprodukt.”
Sådan lyder den korte definition af øl, måske ikke overraskende, når bryggeriejer og landmand er en og samme person. Patrick Reventlow-Grinling, ejer af Krenkerup Gods, har siden han var helt ung drømt om, at godset en dag skulle brygge sin egen øl, fortæller han på Traktørstedet, der ligger i tilknytning til bryggeriet, hvorfra duften af malt er slående.  Bryggeri og Traktørsted er indrettet i godsets gamle kornlager.

Ideen til bryggeriet opstod i 2003, og i 2008 kunne Krenkerup Bryggeri præsentere sit første bryg. ”Efter at have researchet på bryggerier i Norge, Tyskland, England, Holland, Frankrig, Sverige og Danmark entrerede jeg med bryggeriproducenten Kasper Schultz i Tyskland, der har 330 års erfaring i branchen. Sammen byggede vi vores bryggeri op fra bunden, og jeg ansatte en tysk brygmester”, fortæller Patrick Reventlow-Grinling, og fortsætter: ”Som ny- udklækket godsejer havde jeg en ambition om at føje et nyt produkt til vores skov- og landbrug. Min far har lært mig, at stilstand er tilbagegang. Ret hurtigt indså jeg, at øl brygget på vores egne afgrøder, ud fra konceptet jord til bord, ville være det helt rigtige. Samtidig ville et bryggeri i vores landsdel være glædeligt”.

Krenkerup brygger hovedsagligt efter det Bayerske Reinheitsgebot, kvalitetsøl på vand, malt, humle, gær og intet andet. Der brygges med Krenkerups eget dyrkede korn og det perfekte vand, hvor sammensætningen af hårdt og blødt vand er skræddersyet til de forskellige typer af øl.

Brygmester er en livsstil
En bryggeriejer udvælger sin brygmester med stor omhu. Brygmestre er et rejsende folk. Den første brygmester på Krenkerup Bryggeri rejste efter to år. Han var, som den nuværende, tysker – og nu gør han sig overvejelser om at komme videre. ”Sådan er det. Vi har været rigtig glade for ham. Det kan nogen gange være en fordel med et frisk pust. Vi tror, vi er gode, det er vi også, men vi kan hele tiden blive bedre”, fastslår Patrick Revenlow-Grinling, der nærer den dybeste respekt for brygmester-faget.

”En tysk brygmester har et uddannelsesforløb på 6-7 år. Øl skal defineres som et landbrugsprodukt, fremstillingen kræver højt engagement. At være brygger er ikke alene et arbejde, det er en livsstil. Det er afgørende, at brygmesteren og jeg taler samme sprog, at vi har samme tilgang til det at drive bryggeri og producere øl. Vi er fælles om at værne om smagen, processen kræver ærlighed og åbenhed. Vi skal være enige om aldrig at gå på kompromis”.

Brygmester Constantin fra Tyskland

Fortælle den gode historie – igen og igen
Krenkerup Bryggeri er et lokalt bryggeri, fastslår Patrick Reventlow-Grinlkng. ”Vi er et lokalt bryggeri, der brygger øl til lokalbefolkningen. Brygning af øllet er en lokal proces, vi har lokale ansatte, og mange lokale er stamkunder på Traktørstedet. Vi er et lokalt orienteret bryggeri, det er her, vi er, og det er her, vi skal skabe arbejdspladser, vores koncept er fra jord til bord”. Men Patrick Revenlow-Grinling erkender, at Krenkerup har brug for det københavnske marked – volumen ligger i hovedstaden.

”Vores unge hernedefra, der har bosat sig i København, er vores bedste ambassadører. De er stolte over god øl fra deres hjemegn”. ”Københavnske turister efterspørger i stigende omfang lokale produkter – herunder også lokalt brygget øl. Den lokale tankegang slår mere og mere igennem.  Generelt er det en kamp at komme ind på attraktive markeder”. Krenkerup Bryggeri har fået henvendelser fra Belgien, og i overvejelser om kommende markeder indgår også Asien.

År 2017 tegner godt for Krenkerup Bryggeri. Der er udsigt til et pænt plus på bundlinjen. ”Det skyldes i høj grad, at vi er blevet gode til at fortælle den gode historie om den gode øl, vi brygger. Vi fortæller den gode historie igen og igen – og det virker”. Krenkerup Bryggeri har 15 produkter på bryggeriets hjemmeside – den seneste i rækken er Krenkerups Jubilæumsøl i anledning af godsets 650 års jubilæum.

”At brygge øl er en evig udvikling af øl. Vi vil altid udvikle produktet – men vi skal ikke have for mange øl”, er Patrick Reventlow-Grinling fast besluttet på.

Del denne historie: vælg platform

Go to Top