Oplevelsen af at være rykket op med rode

Tekst & foto: Bjarne Winther
Tekst & foto: Bjarne Winther
Kunstneren Parul Modha er født i Uganda af indiske forældre, opvokset i England og nu bosiddende i Maribo.    

I forlængelse af familiens villa i Maribo har kunstneren Parul Modha sit atelier – en tilbygning opført i træ. Væggene er prydet af værker med hendes foretrukne motiver – husholdningsgenstande, møbler, sko, rum, interiør, landkort og bykort, anatomiske tegninger. ”Jeg kredser om genkendeligheden. Steder og genstande, som man kan identificerer sig med. Et rum med bord og stole skaber stemning af, at nogen netop har forladt rummet, eller at nogen er på vej”, fortæller Parul, og tilføjer, at hun kan lide ar arbejde med perspektivet.

”Jeg giver mine motiver et tvist i perspektivet, en lille drejning i forhold til det realistiske, det skaber en anderledes spænding i billedet”.

Parul Modha har boet i Danmark i 20 år – de seneste 4 år i Maribo. Hun er født i Østafrika, hendes forældre har indisk baggrund, og da hun var 3 år gammel blev de tvunget til at forlade Uganda. Familien flyttede til England, hvor Parul vokse op og fik sin uddannelse som MA Fine Art fra School of Art, University of Central England, Birmingham.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler

  
Indtryk får kunstnerisk udtryk
Født i Uganda af indiske forældre, opvokset i England og nu bosiddende i Danmark, forskellige religioner og kulturer og historie, er indtryk og erfaringer, Parul Modha bruger i sin kunst. Hun er præget af oplevelsen af at være rykket op med rode og følelsen af fremmedgjorthed i verden omkring sig. ”Samtidig åbnede det op for en tilværelse, der gav mig mulighed for indblik i mange forskellige kulturer, sprog og måder at leve sit liv på. Begge dele er væsentlige komponenter i mit arbejde”, fortæller Parul Modha.

Hendes oplevelse af tilknytning til et sted, og det at være rykket op med rode, kommer til udtryk i billedet af et par støvler, dekoreret med et landkort, rødderne ned i mulden. Det samme gør sig gældende med de blå lærredssko, hvilende på et tæt rodnet, der udgør et landkort. Et kæmpe fodaftryk i sandet, hvor hun selv er anbragt i midten af fotografiet, taget fra stor højde på en kunstevent, er udryk for bevægelse fra et sted til et andet. Sted og bevægelse til nye steder er et centralt tema i hendes kunst. På billedet med de to lænestole og læselampen er væggen tapetseret med et landkort. ”Jeg kan lide kort, bykort og landkort, jeg er dybt fascineret af kort”, siger hun.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

 
Kunst, yoga og fitness
Parul Modha er en kendt kunster på udstillinger i landsdelen. Det gælder Lys og Lolland, Masnedø Fortet, Lolland & Falster Kunstfestival, Vandtårnet i Nykøbing F – og på landsplan har hun deltaget i en lang række gruppeudstillinger og soloudstillinger. Også i England, Tyskland og Sverige har hun udstillet.

Parul Modha arbejder i sit atelier, eller i sin hule, som hun ynder at kalde det, hver dag fra morgenstunden til sidst på eftermiddagen. Nogen gange har hun en deadline hængende over hovedet, andre gange går dagen med eksperimenter i nye udtryk, mens hun lytter til BBC Radio. Hun lytter til nyheder og musik, hendes musiksmag går i retning af pop. Hun kan lide at læse digte, de er billedskabende, siger hun. Sit kunstneriske arbejde kombinerer hun med undervisning af børn i kunst på Lindeskovskolen i Nykøbing F. og på Billedskolen Storstrøm.

Ud over sin kunstneriske uddannelse har hun også en uddannelse som yogalærer. Og nu er hun i gang med at uddanne sig til fitness instruktør.

Hun er med i kunstnergruppen ”Den bevægede kuffert”, som er aktuel med udstilling i Nakskov næste år til sommer. Hun er medlem af Billedkunstnernes Forbund, Kvindelige Kunstners Samfund, Grafiske Værksted Næstved. Og så er hun for øvrigt svigerdatter af den fremtrædende kunstner i landsdelen, Stig Weye.

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelen
Del denne historie: vælg platform

Go to Top