Orden i værktøjskassen og i søm og skruer

Tekst & foto: Bjarne Winther
Tekst & foto: Bjarne Winther
Virksomheden raaco i Nykøbing F producerer værktøjskasser, sortimentsæsker, skuffereoler og meget andet, så håndværkere, montører og teknikere kan holde styr på deres værktøj og dingenoter.    

Rod i værktøjskassen og søm og skruer i alle størrelser i en pærevælling er både stressende og spild af tid i en arbejdssituation. Men hvis derimod søm og skruer ligger, hvor man forventer det, og værktøjet gør det samme, så skrider arbejdet som det skal – og arbejdsglæden vil være langt større. Men at få fornuftigt styr på værktøjet og alle dingenoterne er nemmere sagt end gjort. Det er ikke noget, der sker sådan helt af sig selv, det kræver indsigt og forståelse for arbejdsprocessen fra start til slutprodukt – og endelig er der ikke et fast skema for den slags, det en proces, der varierer, afhængig af faggrupper og brancher.

Firmaet raaco i Nykøbing F har til glæde for håndværkere, montører og teknikere specialiseret sig i at holde orden og styr på tingene. Siden 1956 har raaco udviklet og produceret ordens- og opbevaringssystemer, værktøjskasser, skuffereoler, sortimentsæsker etc. til værktøj, søm, skruer og bolte til fremstillingsindustrien, bygge & anlægssektoren, montører & serviceteknikere, gør det selv folket samt forpagtningsløsninger til udvalgte brancher. Virksomheden raaco har salg og distribution gennem grossister og forhandlere og eksport til 38 lande, og kontorer i England, Frankrig, Tyskland og Scandinavian.

Peter-Thomas Damberg er virksomhedens ejer og adm. Direktør. ”raaco brænder for at hjælpe folk med at holde styr på tingene. Derfor har vi ikke alene fokus på udvikling af produktet, men også på de konkrete arbejdsprocedure fra start til slut, som vores produkter skal indgå i. En research, der giver os de bedste forudsætninger for at tænke i produktudvikling og nye produkter”, fortæller han.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler

  Produkt fotos fra raaco
Kopisterne inspirerer til nytænkning
Det begyndte med småtingsopbevaring i 1956, hvor Peter-Thomas Dambergs far grundlagde virksomheden. Det, der engang var løsningsmodeller på opbevaring af småting, har siden ført til udvikling og fremstilling af et bredt sortiment af praktiske og pladsbesparende opbevaringssystemer til værktøj og tilbehør – udført i fremragende industrielt design, som raaco gennem tiden har modtaget adskillige internationale priser for. Virksomhedens produkter er samtidig kendt for robusthed og lang holdbarhed.

Men som andre kvalitetsprodukter på verdensmarkedet, oplever raaco at deres produkter bliver kopieret og solgt til lavere priser. ”Så indstiller vi produktionen af det pågældende produkt. Det giver ingen mening at konkurrere med os selv på verdensmarkedet. I stedet opfinder vi noget nyt. På den måde kan vi konkludere, at kopisterne er med til at holde os innovative”, fastslår Peter-Thomas Damberg.

 
Nye produkter
Virksomheden raaco er sat i verden for at holde orden – og har dertil udviklet og fremstillet overskuelige og pladsbesparende opbevaringssystemer til materialer og værktøj. Derfor helt naturligt, at virksomheden nu tager skridtet videre til udvikling af et system, der skal beskytte værktøjet og samtidig sikre, at det ikke så let bliver glemt af brugerne.

”Hvis en håndværker opdager, at han tidligere på dagen har glemt et stykke værktøj hos en kunde, og ikke husker hos hvem, er han nødsaget til at stoppe op ved nærmeste byggemarked. Det har fået os til at indgå samarbejde med en svensk værktøjsdistributør om fremtidens værktøjskasse, der består af et skumindlæg med markeret plads til hvert enkelt stykke værktøj, hvilket gør, at håndværkeren hurtigt kan danne sig et overblik over, om værktøjskassen er intakt”, fortæller Peter-Thomas Damberg.

Virksomheden produkter er bredt repræsenteret i brancher inden for fremstilling og produktion, samt hos montør og servicefolk, der i stigende omfang arbejder på tværs af brancher, hvilket er et voksende marked. Det gælder også indretning af håndværkernes biler, og bilbranchen generelt, og raaco har i de seneste år udviklet en ny produktserie i samarbejde med Airbus Group, og oplever nu en øget efterspørgsel fra flyindustrien i hele verden. ”Sammenholdt med den generelle vækst i Europa planlægger raaco investeringer for et betydeligt tocifret millionbeløb i den kommende 3-års periode med øget beskæftigelse til følge”, lyder Peter-Thomas Dambergs planer for de kommende år.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!


FAKTA

Produkter kategorier:

 • Sortimentsæsker
 • Skuffereoler
 • Lagerreoler
 • Værktøjstavler
 • Værktøjskasser
 • Værktøjskufferter
 • Lagerkasser
 • Transportkasser
 • Bil indretning
 • ESD opbevaring

Salg- og distribution

 • Salg gennem grossister og forhandlere
 • Eksport andel 85% til 38 lande i 2016
 • nettoomsætning 2015-16 – 118 mio. dkk

Beskæftigelse

Antal fuldtidsstillinger 110 heraf 17 i udlandet fordelt på:

 • Produktion 57
 • Salg, lager & shipping 43 heraf 23 i udlandet
 • Ledelse & administration 10

Bebyggelse:

Total 21.498 m2 Produktionsfaciliteter 10.700 m2 – Lagerfaciliteter 10.061 m2 – Administration 737 m2
Etablering i Ø-Toreby 1967.

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelenDel denne historie: vælg platform

Go to Top