Rekordstort antal danske haikudigtere

Pressemeddelelse

– præsenteres internationalt i Danish Haiku Today 2019 med 3 digtere fra StORDstrømmen

Den førende internationale haiku portal på internettet, The Haiku Foundation, har netop offentliggjort den 4. udgave af Danish Haiku Today med titel tilføjelsen 2019. Den præsenterer det hidtil største antal nulevende danske haiku digtere, nemlig 43, på engelsk og dansk. Bl.a. Hanne Hansen, Viggo Madsen, Arne Herløv Petersen, Niels Kjær, Johannes S. H. Bjerg, Ole Bundgaard, Per-Olof Johansson, Erik Trigger Olesen, Mona Larsen, Niels Hav og Pia Tafdrup. Samt de lokale Thorvald Berthelsen, Flemming Madsen Poulsen og Birthe Aela Faarvang fra StORDstrømmen.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler

The Haiku Foundation er grundlagt af Jim Kacian, Washington D.C., der også driver verdens største haiku forlag, Red Moon Press, i USA. Formålet er at præsentere og bevare ”det første århundredes engelsksprogede haiku og bane vej for udbredelsen i næste”.

På opfordring har Thorvald Berthelsen for Haikugruppen i Dansk Forfatterforening introduceret dansk haiku og præsenteret danske haikudigtere i The Haiku Foundation World of Haikus feature og dens kommende Haiku Encyclopedia om dansk haiku på engelsk og dansk.
World of Haikus feature kan ses her: http://www.thehaikufoundation.org/omeka/items/show/1190

Tilbage i 2011 udgav Haikugruppen i Dansk Forfatterforening deres 10 års jubilæums antologi Blade i Vinden.
I maj 2012 havde Haikugruppen et haikuarrangement med tidligere EU præsident Herman Van Rompuy. Til dette lavede de et tillæg på engelsk og dansk til Blade i Vinden.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

I anledning af The Haiku Foundations Encyclopedias opslag om dansk haiku har redaktøren, Thorvald Berthelsen, sammen med Niels Kjær, Bjarne Kim Pedersen og Forlaget Ravnerock lavet denne fjerde udvidede udgave af publikationen, Danish Haiku Today 2019, på engelsk og dansk. Den kan downloades gratis her:
http://www.thehaikufoundation.org/omeka/files/original/64cbd41eef265cb8526d9d46d594491f.pdf

Læs mere om Thorvald Berthelsen på Facebook: https://www.facebook.com/thorvald.berthelsen 

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelen

—-

Tillæg til artikel:

Berthelsen på Bogforum 2019 i Bella Centret med Ny Bosnisk og Kurdisk poesi og Dansk Haiku

Forfatteren Thorvald Berthelsen præsenterer Ny lyrik fra Bosnien-Hercegovina og den kommende Ny kurdisk lyrik, som han er redaktør for, i samtale med Jakob Brønnum fredag den 15. november kl. 12 på Det Poetiske Bureaus Forlags Stand C2-018.

Søndag d. 17. november kl. 16 præsenterer han sammen med Dansk Forfatterforenings Haikugruppe antologien Danish Haiku Today 2019, som han også har redigeret, og sine egne haiku fra digtsamlingen Huds tektoniske plader, der udkom 2018 i anledning af hans 70 år på kloden, på Stand B3-001.

I 2018 udgav Det Poetiske Bureaus Forlag Ny lyrik fra Bosnien-Hercegovina, der indeholdt 650 s. udvalgte digte af 43 digtere fra selvstændigheden i 1992 og frem til i dag. Den er tosproget – originalsproget og dansk. Såvel kroater som serbere og bosniakker fra Bosnien-Hercegovina var fyldigt repræsenteret. Den lagde vægt på den nyeste digtning, der i dialog med verdenslyrikken afviser nationalismens forkrøbling af menneskelighed og fornyr sproget til kommunikation under de vanskeligste forhold. Den blev på Sarajevo bogmessen, 31. MEĐUNARODNI SAJAM KNJIGA, i april i år, tildelt prisen for bedste redaktion.

Det er den første af en serie med ny lyrik fra områder i Verden, hvis kultur vi ikke kender ret meget til, som Thorvald Berthelsen er hovedredaktør for. Den næste Ny kurdisk lyrik med 55 digtere fra armensk, georgisk, tyrkisk, iransk, irakisk og syrisk Kurdistan udkommer 2020 og præsenteres udførligt med 11 digtere i Det Poetiske Bureaus særnummer til Bogforum. Serien modvirker forhåbentlig uvidenhed og fordomme som ”Der findes kun en civilisation – vores!”. Og gør os klogere på den tradition og nutid, vi er en del af.

Den førende internationale haiku internetportal, The Haiku Foundation i USA, har netop offentliggjort den 4. udgave af Danish Haiku Today med tilføjelsen 2019. Den præsenterer det hidtil største antal nulevende danske haiku digtere, nemlig 43, på engelsk og dansk.

I 2012 læste Haikugruppen op sammen med den tidligere formand for Det Europæiske Råd. Herman Van Rompuy. Siden har redaktøren, Thorvald Berthelsen, sammen med Bjarne Kim Pedersen og Forlaget Ravnerock lavet denne internationale præsentation af dansk haiku på engelsk og dansk. Den kan downloades gratis her:
http://www.thehaikufoundation.org/omeka/files/original/64cbd41eef265cb8526d9d46d594491f.pdf

I anledning af forfatteren Thorvald Berthelsens 70 år – og fordi hans digtsamlinger var udsolgt – udgav Forlaget Ravnerock 2018 Huds tektoniske plader. Det er udvalgte digte fra tidligere samlinger og nye ’Prikkende digte, illustreret med hans egne collager.

Tilsammen forsøger disse digte at indgive nyt liv til vore drømme og visioner:

Drømmes tyngdekraft

Drømmen har svært ved
at lette så den trækker
jorden til himmels

Af Thorvald Berthelsen

 

Del denne historie: vælg platform

Go to Top