Retningen i livet ligger i indre dialog

Tekst & foto: Bjarne Winther
Tekst & foto: Bjarne Winther
Jesper Vigant er tidligere skuespiller og i dag sognepræst på Vestlolland.

Erhverv og Kultur møder Jesper Vigant i barndomshjemmet i Nakskov, hvor han for en kort stund bor hjemme hos sin mor. Han er ikke alene en Nakskov-dreng, der er vendt hjem, han er en Nakskov-dreng, som er lykkelig over at være tilbage i sin fødeby.

Han flyttede hjemmefra som 18-årig for at blive tandlæge, men blev i stedet skuespiller, og er nu vendt hjem som præst og netop tiltrådt en stilling som sognepræst i Sankt Nikolaj Sogn, Nakskov, som skal dele ham med Sandby-Branderslev Sogne. ”Jeg ville være præst og er nu tilbage i min fødeby, jeg kunne ikke ønske mig noget bedre”, siger Jesper Vigant og slår ud med armene i begejstring.

Han har sluppet scenen, de skrå brædder, for at indtage prædikestolen og kirkerummet. Publikum er erstattet af kirkegængere, sognebørn. Umiddelbart et stort spring – og måske alligevel ikke. ”Begge dele handler om formidling, kommunikation. Forskellen på at være skuespiller og præst er, at jeg i stedet for at stå over for et anonymt publikum, nu står direkte konfronteret med mennesker. Jeg trykker dem i hånden efter gudstjenesten, jeg møder dem i øjenhøjde. For mig er det et spørgsmål om nærvær og menneskelig kontakt”, siger Jesper Vigant.

Han fortæller begejstret om sine år som skuespiller og om teatrets verden. Det har været gode år, ingen tvivl om det. Men teaterverdenen kan være overfladisk og flygtig. Når han fravælger teatret til fordel for teologien, er det måske netop udtryk for længsel efter noget med større klangbund, end teatret kan honorere. ”Generøsitet, nærvær og menneskelighed er vigtig for mig. Jeg bliver mere og mere overbevist om, hvor vigtigt det er som menneske at være generøs. Det er ikke det samme som værende tossegod. Generøsitet er en døråbner til mennesker. Det er det kristne budskab om næstekærlighed”.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler

Samtale med sig selv som gammel og ung
Det lå ligesom i kortene, at Jesper Vigant som ung skulle læse til tandlæge, for ikke alene var begge forældre tandlæger, også storesøsteren og svogeren var det, begge med ansættelse på forældrenes tandklinik på Svingelsvej i Nakskov.

Den unge Jesper forlod Nakskov i 1981 for at påbegynde tandlægestudiet på Tandlægehøjskolen i København. Men året efter tog hans liv en brat vending. I 1982 døde hans far og storebror inden for to måneder. ”Indtil da havde jeg levet en tryg og sorgløs tilværelse. Dødsfaldene bragte mig i en indre dialog. Min bror var ti år ældre end jeg. Hvad nu hvis jeg kun har ti år tilbage at leve i, spurgte jeg mig selv”.

Jesper Vigant beskriver den indre dialog som en samtale mellem sig selv som gammel og ung mand. ”Den unge Jesper ville være skuespiller. Den gamle stemme sagde, hvis du vil det, så gør det, og gør det nu. Som 19-årig vendte jeg mig 180 grader for at træde ind i en jobmæssig usikker verden. Jeg lovede mig selv, at hvis livet som skuespiller blev for pauvert, skulle jeg have mod til igen at vende mig 180 grader og gøre noget andet”.

Følte sig som halvt menneske
Jesper Vigant er uddannet skuespiller ved Skuespillerskolen, Aarhus Teater. Han har været engageret på Aalborg Teater og på teatre i hovedstaden og medvirket i film, revy, radioteater og på TV. Før han gik i dialog med sig selv som gammel mand havde han aldrig overvejet skuespillerfaget. ”Jeg har medvirket i skolekomedier og spillet på amatørscene – men skuespiller sådan for alvor, nej, aldrig i livet”.

Dialogen med den unge og gamle Jesper førte nogle år senere igen til et vendepunkt i hans liv. Det var i forbindelse med opførelsen af en enmandsforestilling med et firemands orkester på Rialto Teatret på Frederiksberg i 2005. Teksten omhandlede den franske skuespiller Yves Montands liv – et drama om livet og dets fristelser med Jesper Vigant alene på scenen i rollen som Montand. Det blev en succes med en belægningsprocent på 93.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

”Jeg stod selv for det hele og havde sat en million på højkant. Derfor betragtede jeg opsætningen som mit svendestykke. Måske netop derfor opstod behovet igen til at vende 180 grader. Der skulle ske noget andet efter sidste forestilling, havde jeg besluttet. Jeg følte mig som halvt menneske, jeg havde ikke prøvet den akademiske verden. Der skulle ske noget bogligt”, fortæller Jesper Vigant. Han besluttede sig for at læse teologi.


Var det det hele værd
Der stod ikke skrevet nogen steder, at Jesper Vigant skulle uddanne sig som skuespiller og læse teologi. Men det gjorde der faktisk. Som ung student skulle han lave en prioriteringsliste for sine studieønsker. Her lød rækkefølgen. Tandlæge, skuespiller, teologi.   ”Jeg havde glemt alt om den prioritering. Jeg blev dybt rystet, da jeg mange år senere fandt den. Det må åbenbart have ligget dybt i mig allerede dengang”.

Jesper Vigant fortæller om et centralt tema i forestillingen om Yves Montand. ”På et tidspunkt ser han sig i spejlet og spørger – var det det hele værd? Den sekvens var stærkt medvirkende til min beslutning om, at jeg igen skulle vende 180 grader. Ville det være det hele værd, hvis jeg fortsatte mit liv som skuespiller. Meningen og retningen i livet ligger for mig i den indre dialog med mig selv. Troen på Gud er snarere mit dybeste fundament, min forankring, min redningsplanke, det, som holder mig oppe, når livet ind i mellem også er svært og gør ondt. For mig er troen håbet. Håbet om, at jeg ser min far og bror igen engang. Så længe jeg lever, er de til gengæld lyslevende i mit hjerte. Det er en tro, et håb, som bygger på kærlighed. Det er et menneskesyn, en tilgang til livet”, forklarer Jesper Vigant.

Som præst i den danske folkekirke føler han sig ikke bundet af faste teologiske retninger. Han er hverken fuldtonet tidehvervsmand eller fuldtonet grundtvigianer – han er lidt af det hele. ”Min gudmor sagde til mig, du skal bare have din barnetro i behold. Friheden til at sige det, vil jeg holde fast i. Jeg har min barnetro i behold”.

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelen

Del denne historie: vælg platform

Go to Top