Sidste hånd på værket inden uropførelsen 

Tekst & foto: Bjarne Winther
Tekst & foto: Bjarne Winther
Komponisten Ole Buck, der bor og arbejder på Vestlolland, er klar med nyt værk til Elvermose Klassiske Koncerter. 

Komponisten Ole Buck sidder under parasollen i sin have en varm augustdag og gennemgår sit partitur til sit seneste værk, som skal uropføres på ELVERMOSE Klassiske Koncerter i slutningen af september. Han er netop ved at lægge sidste hånd på værket ROUNDELAY, den dag magasinet Erhverv og Kultur aflægger ham et besøg på landejendommen på Vestlolland, hvor han og hustruen, violinisten og billedkunstneren Helle Norup, for mange år siden valgte at slå sig ned for at få arbejdsro.

ROUNDELAY er et bestillingsarbejde af ensemblet EKKOZONE, bestående af tre slagstøjsenheder, fløjte og cello. ”Titlen kommer af rondo, altså en tilbagevenden, en tradition man kender fra musikken i middelalderen. En musik, der kører i ring. En enkel, åndelig indadvendt musik, nærmest spirituel, en musik, der skaber en form for ekstase”, forklarer Ole Buck.

Værket består af syv satser, hvor hver sats har sit eget materiale. Ole Buck sidder normalt ikke i haven under parasollen og komponerer. “Jeg arbejder ud fra et mylder af skitser og udkast nedfældet på nodepapir, som jeg så, når jeg ser hvor dette fører hen, samler i notationsprogrammet FINALE. Her det også muligt at afprøve det endelige resultat, som det nogenlunde kommer til at lyde”.

I modsætning til sine samtidige kollegaer, der komponerer komplekse værker, ofte svært tilgængelige for publikum, søger Ole Buck det enkle udtryk, hvilket ikke er ensbetydende med, at hans musik er enkel at udføre, tværtimod, der er et væld af kompleksitet i hans værker, forklarer han. ”Det lyder enkelt, og det er det, jeg ønsker. “For mange er musik altid forbundet med følelser, og det er det også for mig. Men dertil kommer så en erkendelse af klange og lyd, som er vigtige elementer, når man komponere værket. Når jeg lytter, bliver det hele mest til strukturer opfattet med det indre øre”.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler

Musik døgnet rundt
Ole Buck tænker i musik døgnet rundt. Nogen gange kan han blive træt af musik kværnende i tankerne fra tidlig morgen til sen aften. Også fordi han visuelt har nodebillederne for sit indre blik. Han har dog fundet en smutvej bort fra musikken. Det er når han arbejder med træfældning og kløvning i den lille skov, der hører til boligen. ”Jeg elsker træ. Mange musikinstrumenter er bygget af træ. Træ har en flot klang”.

Ole Buck har komponeret mange værker for cello, fløjte, guitar, klarinet, violin, bratsch, bas og blokfløjte. ”Mine kompositioner er en blanding af bestillingsarbejder og eget initiativ”. Han har stakkevis af notesbøger med nodeudkast og skitser til værker liggende, der aldrig er gjort færdige. ”Sådan vil det være, når musikken hele tiden trænger sig på”, siger han.

Ole Buck og hans hustru Helle Norup kommer fra København. I slutningen af firserne havde de fået nok af Hovedstaden. De søgte stilheden uden for storbyen for at kunne fordybe sig i deres kunstneriske virke. ”Vores moderne byer er meget præget af støj, som jeg ikke tror, er godt i længden. Vi har i dag mere brug for stilhed, end nogensinde før. Derfor har jeg søgt ud i naturen, væk fra byens larm”, siger Ole Buck.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!


Kunsten gør livet bedre end det er
Fra sit skrivebord i arbejdsværelset har han udsigt ud over de flade marker på Vestlolland. Her nedskriver han sine tanker om musikken og grifler skitser ned på nodepapir, hvoraf nogle udkast bliver afsluttet som færdige kompositioner, mens andre bliver lagt i skrivebordskuffen til senere brug. Komponistens værksted er tæt pakket med bøger, et opretstående klaver og computer, hvor flere af værkerne er komponeret på.

Inspirationen eller ideerne til sine værker får Ole Buck mange steder fra. Det kan være lyde og lys i naturen, lyde i en film, eller han kan blive inspireret af et digt, som han for sit indre begynder at sætte musik til. Han hører en violin, der på et tidspunkt får følgeskab af en cello, og sådan kan det blive ved. ”Arbejdet er i virkeligheden meget konkret. Det kan være tre toner for mit indre øre, der sætter en proces i gang. Jeg læser meget, romaner, digte og filosofi. Jeg er meget begejstret for den japanske forfatter Haruki Murakamis universers. Også i litteraturen henter jeg inspiration”.

Ole Buck er optaget af Beethovens musik og ikke mindst hans skitser og arbejdsmetode. Komponister som Igor Stravinskij, Maurice Ravel og Claude Debussy hører til de foretrukne sammen med en række italienske komponister af ældre dato, som han ikke synes, der er grund til at nævne. ”Du kender dem alligevel ikke. Det er kun de færreste, der har hørt om dem”, siger han med sit karakteristiske skæve smil.

Ole Buck er optaget af middelalderens tanker og kultur. På havebordet sammen med det nyskrevne partitur ligger Dantes ”Den guddommelige Komedie”. Han er interesseret i zenbuddhisme. ”Zen renser hovedet og gør mig klar til at møde verden. Zen skaber åbenhed. Jeg kan godt lide at læse om zen, det giver ro og inspiration. Zen er en del af min væren, og jeg tager den også ind i noget af min musik”, fortæller Ole Buck, og tilføjer: ”Kunsten er hele mit liv og fylder mest af alt andet. Jeg lever for den. Den gør livet bedre, end det er”.

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelen


Del denne historie: vælg platform

Go to Top