Skal man grine eller græde

Gang på gang oplever man, at det at bo i København eller på Frederiksberg, er det højeste, man kan nå her i livet – det smager mere af fugl, end et liv i provinsen.

For nogen tid siden hørte jeg et replikskifte mellem to CBS-studerende på Frederiksberg. Den ene spurgte, er det ikke noget med, at de (altså nogle medstuderende) er flyttet ud på Herrens Mark? Jo, svarede den anden, de er flyttet til Nordvest.

Nordvest grænser op til Frederiksberg og ligger i gåafstand.

Skal man grine eller græde…

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler

Kort tid efter ovennævnte episode besøgte jeg venner i det indre København tæt på Kgs. Nytorv. Her blev det fortalt, at der netop var flyttet en ung pige ind i opgangen. Da mine venner første gang havde mødt hende i opgangen, udtrykte hun stor glæde over at være flyttet til byen. Hvor kommer du fra, havde de spurgt, og hun svarede: Christianshavn.

Altså få hundrede meters afstand fra Kgs. Nytov.

Skal man grine eller græde…

I den københavnske Metro oplevede jeg forleden en samtale mellem to unge mænd. Den ene gav udtryk for, at de af hans venner, som ikke var flyttet til København – ”bare er blevet hængende derude”. Ak-ja, svarede den anden overbærende – ”de når ligesom aldrig rigtig at komme med”.

Den første kunne fortælle om et møde med en ung pige, han ikke havde set nogen tid, som havde fortalt, at hun var begyndt på et lærerseminarium i Vordingborg. ”I Vordingborg” gentog han med væmmelse i stemmen og tilføjede: ”Hun når jo aldrig længere”, hvorefter de begge steg ud på Nørreport Station med selvtilfreds mine.

Skal man grine eller græde…

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

I nærværende magasin kan du læse om CELF i Nakskov, der i år har haft en halvering i elevtilgang i forhold til sidste år. Den konkrete årsag er ukendt, men en af overvejelserne går på, om de unge nu i stigende grad vælger at forlade landselen til fordel for København.

Bevægelsen fra land til by er ikke ny. Det er til gengæld attituden hos de, som vælger at forlade provinsen for at bo i hovedstaden. De som ikke ønsker at ”blive hængende derude” – ”på Herrens Mark”. I deres optik er provinsen et hul i jorden. Ja, selv tilflyttere fra Aarhus taler ned om deres hjemstavn, efter de har slået sig ned i København.

Det er ikke københavnerne der har fundet på alt det der med udkant – det er jyderne, der fylder mere og mere i København og på Frederiksberg. Det kan jeg skrive under på, jeg bor selv midt i suppedasen, 2000 Frederiksberg (har dog heldigvis hus på Lolland), og her møder jeg jævnligt den nedladende holdning til den danske provins og ambitionen om at bo så tæt på Københavns Rådhusplads som overhovedet muligt.

Skal man grine eller græde …

Jeg vælger at tage mig til hovedet…

God læsning og godt nytår!

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelen

Del denne historie: vælg platform

Go to Top