Skolebyggeri for liv og bæredygtighed på Møn

Tekst & foto: Louise Lindhagen
Tekst & foto: Louise Lindhagen
Vægge af halm. Tag af ålegræs. Isolering med træfibre.

Det lyder som et afsnit fra det gamle folkeeventyr om de tre små grise. Halmen, ålegræsset og træfibrene stammer dog ikke fra det gamle folkeeventyr, men er derimod ingredienserne i et nyt bæredygtigt byggeri ved Stege på Møn, hvor jobskabelse og grøn omstilling går hånd i hånd.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler

Det bæredygtige byggeri på Kostervej 26 ved Stege, skal huse friskolen Skolen for Livet. Byggeriet er konstrueret i to etager på et fundament af den grønne dagsorden. Principper som genbrug og økologi er de bærende søjler i projektet, mens valget af lokale leverandører cementerer potentialet for at skabe nye lokale arbejdspladser.


Den stolte projektejer, Steffen Steffensen fra Liselund Fontænen, går hjemmevant rundt på byggepladsen. På vejen rundt om den lersprøjtede bygning forklarer han, at byggeriet er certificeret og lever op til alle reglementer. Steffen viser vej op ad stilladset til tagkonstruktionen, hvor han tager en håndfuld sorttørret tang i hænderne.

”Prøv at mærke på det,” knitrer Steffens stemme. ”Det er ålegræs fra vandet lige hér ud for Møn, der er drevet i land. Det isolerer godt og kan ikke brænde. I ålegræsset gemmer sig bittesmå frø, der vil spire til foråret og gøre taget til en grøn oase.”

Bygningens vægge er konstrueret af lokal halm presset til byggesten. Det er en billig naturressource, der giver god isolation på bygningen. I stedet for den traditionelle energikrævende glas- eller mineraluld bliver skolen isoleret med træfibre, der blæses ind i væggenes hulrum og i tagkonstruktionen. Indvendigt bliver væggene beklædt af et tyndt lerlag, der giver vægkonstruktionen mulighed for at ånde og dermed tilpasse sig luftfugtigheden i lokalet. Det giver et bedre indeklima til skolens elever.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!


Naturlig innovatione
Håndværkerne på byggepladsen bekræfter, at det uforudsigelige vejr i Danmark med varierende somre, vindstærke efterår og fugtige vintre er hårdt for bygningerne i Danmark. De forudser, at bæredygtige bygninger som skolebyggeriet kan være mere holdbare, fordi det går tilbage til nogle gamle byggeprincipper, hvor materialerne får bygningen til at følge naturens gang.

Det er ikke kun håndværkerne på byggepladsen, der tager godt imod de nye udfordringer i det bæredygtige byggeri. Det er hele byggebranchen, der er draget af potentialet i den grønne omstilling. En undersøgelse fra Dansk Byggeri viser, at seks ud af ti medlemsvirksomheder satser på at arbejde med bæredygtighed, når de bygger nyt eller renoverer.

”I dag bor vi alle i plasticposer. Luftfugtigheden kan ikke diffundere i et moderne byggeri, der slutter helt tæt. Men byggeriet med naturmaterialer kan tilpasse sig årstidens klima,” forklarer Steffen.


Bygningen har netop fået tilladelse til at blive taget i brug.

Læs mere om bæredygtigt byggeri

Skolen for Livet:

https://skolenforlivet.nu

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelenDel denne historie: vælg platform

Go to Top