Skriveværksted på Vestlolland

Tekst & foto: Bjarne Winther
Tekst & foto: Bjarne Winther
Musiker, producent, projektmager og forfatter har fået nok af storbyens støj og overfladiskhed. På Lolland har han fundet arbejdsro og menneskeligt nærvær.

Jesper Lützhøft og hustruen Lise Alsbirk købte for 2-3 år siden bil for at kunne køre rundt på Sydsjælland og Møn for at se på fritidshus. Det gav ikke rigtig noget. Derfor udvidede de køreturene fra København til også at omfatte Falster og Lolland. Det hjalp – de fandt huset, som de begge faldt pladask for, på Vestlolland.

Fra 1. august i år har de kunnet kalde sig husejere på Sydhavsøerne – fritidshusejere. ”Ja, lige i første omgang. Men nu får vi se. Vi har begge indtil videre vores arbejde i København”, fortæller Jesper, der til daglig er kunstnerisk leder af Athelas Sinfonietta Copenhagen – desuden musiker, producent og forfatter. Jespers hustru Lise er sygeplejerske.

Det er en stolt nybagt husejer, der viser rundt i husets mange rum, der indtil videre er sparsomt møbleret, lige bortset fra et musikanlæg – det er trods alt en musiker, der bor her. ”Selvfølgelig skal jeg lytte til musik. Her kan jeg skrue op uden at genere nogen. Men det er ikke derfor, vi har købt hus på landet. Jeg betragte primært stedet her som mit skriveværksted”, fortæller Jesper, der de seneste fem år har skrevet og udgivet bøger – og der er mere på vej.

”Jeg har brug for arbejdsro og koncentration. I storbyen er der for meget larm. Selv om vi i vores lejlighed på Østerbro har soveværelse til gråden, så er der aldrig helt ro. Byen har en grundstøj, som er stressende”, siger Jesper, der sammen med hustruen overvejer at fritidshuset skal være deres fremtidige helårsbolig. ”Vi vil gerne bo her permanent. De næste 2-3 år vil vi bruge på at forberede os på en tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet. Vi vil gerne bo her de næste 5-10 år. Så må vi ses til den tid., Jeg tror, det ender sådan”.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler


Musik skal ikke forstås – men opleves
Jesper Lützhøft er uddannet guitarist fra Det Kgl. Danske Musikkonservatorium med solistdebut i 1989. Han har Indspillet CD’er som solist, kammermusiker og orkestermusiker, givet enkeltkoncerter Sverige, Norge, Tyskland, Holland, Frankrig, Polen, Estland, Letland, USA og Malaysia.

Han har været forretningsfører for Storstrøms Kammerensemble, leder af Den Anden Opera, producent i DR og chef for Odense Symfoniorkester. I dag er han kunstnerisk leder for Athelas Sinfonietta Copenhagen, et af de førende danske ensembler inden for ny kompositionsmusik.

Jesper har siden sin debut i 1989 spillet den nyeste musik i tæt samarbejde med tidens komponister. Og det er ny kompositionsmusik, der har hans fulde opmærksomhed. ”Athelas Sinfonietta Copenhagen er et vigtigt ensemble. Hvis ikke det fandtes, ville der ikke blive skrevet ny musik i det omgang, vi ser i dag. Athelas sikrer forsyningssikkerheden af ny musik. Og i dag oplever vi en musikalsk guldalder i Danmark, når et gælder moderne musik. Vi nærmest bader i moderne komponister, der skriver velklingende og imødekommende musik”, fortæller Jesper, der mener, at mange mennesker lægger afstand til moderne musik, fordi de ikke kan forstå den.

”Der er ikke noget at forstå. Musik skal ikke forstås, det skal opleves. Musik er historiefortælling”, tilføjer Jesper, der på trods af sin begejstring for nykomponeret musik også giver stor plads til den klassiske. ”Man må ikke opgive traditionen, men tage afsæt i den og føre den videre. Det er en smuk opgave, at holde på traditionen”.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!


Passion for at skrive
Jesper Lützhøft er et yderst aktivt menneske, der behersker mange talenter, som gør, at han ind imellem må vælge fra. På et tidspunkt gik han så vidt som til at sælge sin guitar og hele sin nodesamling for at få tid andre aktiviteter. ”Det er et hårdt arbejde at øve sig, og det er meget tidskrævende. Og hvis ikke man øver sig, så dur det ikke. Senere anskaffede jeg mig dog en guitar igen”, fortæller han.

Med huskøbet på Vestlolland er Jesper på vej ind i en ny epoke i sit liv. Jobbet som kunstnerisk leder af Athelas Sinfonietta vil på et tidspunkt komme til at vige pladsen for et af hans øvrige talenter og passioner, det at skrive. ”Jeg har altid skrevet. I skolen var jeg glad for at skrive fristile”.

Jesper har skrevet prosa og lyrik og har nu seks udgivelser bag sig. Han har eget bogforlag, Finkultur, der udgiver bøger og cd’er – primært skrevet og indspillet af ham selv. Han har desuden skrevet libretto til flere operaer. ”Mit næste projekt er en roman. Det kræver koncentration og arbejdsro. Begge dele har jeg her i mit nye skriveværksted”, siger Jesper fra sin yndlingsplads i stuen, lænestolen, hvorfra han har udsigt til bondens marker.

”Jeg føler mig godt tilpas her på Lolland. Folk er venlige. Forleden kom Ejnar længere nede af vejen forbi og tilbød mig at låne hans stillads. Folk på vejen kommer forbi og ønsker os velkommen. Her har man opmærksomhed for hinanden. Det har man ikke i København. Folk på gaden har en ligeglad attitude. Jeg er træt af byens kommerz, dens butiksfacader og overfladiskhed. Vi er ved at nå en alder, hvor vi har bruge for noget andet. Her på Lolland kan man nedsætte hastigheden på forfaldet”, siger han med sit karakteristiske store smil.

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelenDel denne historie: vælg platform

Go to Top