Stor politisk uenighed om sukker

- skal vi bruge plastposer og legetøj produceret fra rørsukker i den 3. verden, eller skal vi selv producere disse fra sukker i sukkerroer?

Her er en lille appetitvækker til Bioøkonomisk Konference 4.0
Det er 4. år at konferencen løber af stablen og vil du være ajour på Bioøkonomi, så er det en god ide at deltage i år. Her vil der igen være repræsentanter fra forskellige Virksomheder, Jordbrugere, Iværksættere, Forskere, Myndigheder, Interesseorganisationer og Investorer.

Du vil få inspiration fra forskernes nyeste viden om bioøkonomi og gode bud på de næste realiserbare forretningsmuligheder. Du vil få viden om bæredygtig udvikling, samt mulighed for at få nye netværkskontakter på tværs af traditionelle faggrænser, samt knowhow fra små og store virksomheder, der har skabt en ny forretning med bioøkonomi.

Erhverv og Kultur har via et telefon interview, talt med John Jensen, Senior Group Advisor ved Nordic Sugar, som står for et af de mange spændende debatoplæg til dette års Bioøkonomi konference. Indlægget hedder: “Kan sukkerroer være kickstart til bæredygtig dansk produktion af biopolymerer?


John Jensen har naturligvis interesse i at øge værdikæden for sukkerroer qua hans stilling. Men han kommer med flere gode problemstillinger, der betyder, at vi selv kan/skal/burde producere mere sukker fra sukkerroer i Danmark (Europa), i stedet for at importere plastik produceret fra rørsukker langt fra Europa.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler

Her kommer et par statements fra John Jensen, som selvfølgelig bliver uddybet på konferencen:
”Sukkerroen har den højeste produktivitet med hensyn til fornyelsesbar kulstof af alle nuværende og potentielle afgrøder i Danmark. Ved forlænget sæson, kan der leveres nogle hundrede tusind tons sukker til grøn omstilling i Danmark uden større investeringer“.

“Udover sukker, leverer roen også en unik nitrat binding samt værdifulde co-produkter som fibre til foder (lavere methan frigivelse fra køer), melasse til foder og gæring samt protein fra roetoppen til foder/levnedsmidler“.

“De bio-plast produkter der i dag findes i Danmark i form af bæreposer, legetøj, dyre laminater i Tetrapak mm., er alle produceret af sukker fra sukkerrør f.eks. Brasilien og Thailand – det er det samme råmateriale, som ville være i roerne fra Danmark“.

John kommer også i interviewet ind på, det akutte problem der er med overskud af sukker i Europa lige nu. Og han mener at nøgleordene er grønt kulstof og ikke fossil relateret kulstof. John påpeger også, at der ikke findes de rigtige teknologier til at udvinde disse produkter fra halm, træ og andre cellulose holdige materialer endnu, men at de skal opfindes og modnes først.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!


Arkiv foto fra Bioøkonomi konferencen 2018
Derfor er processerne heller ikke rentable for industrien på nuværende tidspunkt. Industrien investerer kun hvis der er 10-15 års afskrivning og et godt politisk rygstød. Men her mener John, at det netop er politikerne der har mulighed for at give støtte, fritagelser, eller måske gøre Lolland og Guldborgsund til frikommuner inden for dette specifikke felt. “Måske Danmark af den vej kan blive en af de førende på verdensmarkedet. Vi skal huske på, at sukkerroer er den mest suveræne fotosyntese fabrik der findes“, slår John Jensen fast.

Danmark er et af de førende lande i verden indenfor vind-teknologi i dag. Men det var vi ikke for 25-30 år siden. “Dengang støttede politikerne ideen og det gik jo over al forventning. Sukkerroer kan være det næste produkt, som bliver bæredygtigt og produceret lokalt. Nærhed bliver/er en kæmpe faktor i disse klimatider“, mener John Jensen.

Vil du høre mange flere detaljer og løsningsmuligheder, så skynd dig at melde dig til Bioøkonomi konferencen via dette link: http://www.bioguldborgsund.dk/
Sidste tilmeldingsfrist er 11. september.

Konferencen afholdes igen på Saxkjøbing Sukkerfabrik, Nykøbingvej 76 D i Sakskøbing den 25. september.

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelen


Del denne historie: vælg platform

Go to Top