Storbymenneske og landbo

Tekst & foto: Bjarne Winther
Tekst & foto: Bjarne Winther
Katrine Ring er DJ med adresse i både København og på Lolland – og med arbejde over hele landet.

Katrine Ring, 57 år, er hverken københavner eller lollik – hun er begge dele lige meget. Hendes lejlighed på Nørrebro i København og hendes hus på Lolland er nærmest hinandens forudsætninger, fortæller hun.

”Det er to forskellige liv, som supplerer hinanden rigtig fint. Vekslen mellem storbyens larm og Lollands stilhed er ideel for mig. Jeg nyder min lille lejlighed på ydre Nørrebro, og jeg nyder mit hus på Lolland, hvor jeg er kommet i mange år ”, fortæller Katrine over en kop kaffe og hjemmebagt kage i køkkenet i huset på Lolland, hvor malerier og skulpturer er fremtrædende. Det er værker, udført af billedhuggeren Lise Ring, Katrines mor, som har overladt huset til sin datter efter hun er flyttet til Atelierhusene i København.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler


Kultur i bred forstand
Katrine Ring er bredt favnende inden for musik- og kulturlivet. Hendes kompetencer dækker DJ og klassisk musik, DJ og klubkultur, elektronisk musik, musikanmeldelser, gadekunst, radio og tv programmer om musik, journalistik, rock og jazz.

22-årige Katrine Ring indledte sin karriere på Danmarks Radio P3 i 1982 som fuldtids freelancer. Hun var studievært, redaktør på programmet 7’eren og producerede reportager inden for alle genre. Med et solidt afsæt i Danmarks Radio gik det over stok og sten i dansk kulturliv.

En opremsning af samtlige punkter i Katrines CV vil sprænge rammerne for afsat spalteplads i nærværende magasin. Men Katrine har bl.a. været klummeskribent på MetroXpress, musikanmelder på Berlingske Tidende, skribent på månedsbladet ”Eurowoman”, livsstilsskribent på filmmagasinet Levende Billeder, medlem af kunst- og kulturprogrammet Nordisk Kulturkontakt, medlem af kunstnersammenslutningen MULT, bestyrelsesmedlem i Det Danske Filminstitut, bestyrelsesmedlem i Kulturministeriets Udviklingsfond – og så videre og videre.

Går derhen, hvor de andre ikke går
I dag er Katrine en efterspurgt DJ hos musikklubberne, firmaer og private fester, og hun er den ældste blandt de professionelle, som kan leve af jobbet. Hendes genrer er jazz, latin, electronica, soulfulhouse, funk og klassisk musik. ”Hvis man vil være en god DJ, skal man kunne lugte stemningen hos publikum”, fortæller hun, og tilføjer, at hun kan lide at overraske og gøre tingene anderledes end de fleste.

”Det har jeg med mig fra Danmarks Radio, hvor jeg spillede den musik, de andre ikke gjorde. Når mine kollegaer præsenterede en ny plade på P3, afspillede de typisk første skæring på side 1, hvorimod jeg altid spillede et godt nummer på side 2. Jeg går derhen, hvor de andre ikke går”, siger hun. Og sådan er det med Katrine i mange sammenhænge. Det gælder også hendes interesse for kulturen uden for de store byer som København og Aarhus. ”Jeg er optaget af alt det, som sker ude i provinsen, rundt om i landet, hvor der sker meget. Der er mange undergrundsoplevelser i Vordingborg, Kolding, Ribe, Nykøbing og mange andre steder”.

Katrine har fingeren på pulsen, når det gælder kulturen ude i landet. Derfor fik hun i 2007 i forbindelse med kommunalreformen plads i Statens Kunstråds kommunaludvalg for at undersøge, hvordan den professionelle kunst kunne fremmes lokalt ved øget samarbejde på tværs af kommune- og regionsgrænser. ”Det var et spørgsmål om at slå små midler sammen og skabe kunst af stor kvalitet”.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!


Lyd har altid interesseret mig
Katrine Ring er ikke komponist i traditionel forstand, hun komponerer lydværker eller lydkunst, baseret på egne optagelser af reallyde i naturen og i byen, som hun bearbejder i sin computer. Hun har netop været aktuel med et værk i det tidligere Rigsarkivs bygning i København i forbindelse med kulturnatten. ”Lyd har altid interesseret mig. Lyd og musik. Det er derfor jeg elsker at lave radio. Jeg har altid lydudstyret med mig. Lolland har mange flotte lyde, naturlyde. Her er ik ke lydmæssigt forurenet som mange andre steder. Til gengæld er her meget blæst, og det kræver en god vindhætte til mikrofonen”.

Lolland udgør en stor del af Katrines identitet. Som lille pige flyttede hun fra København til Tårs med sine forældre. Faren, journalist og forfatter Angelo Hjort, ønskede arbejdsro, København var for støjende. Katrine gik i den private realskole i Nakskov og senere i gymnasiet. Hun begyndte at synge og spille saxofon. I perioden 1977-85 boede forældrene i Italien, og Katrine rejste i pendulfart frem og tilbage og blev så inspireret af det italienske, at hun begyndte at studere Italiensk på Odense Universitet. Hun indledte sin radiokarriere med at præsentere lytterne for italiensk pop, for det var der ikke andre på P3-redaktionen, der havde styr på.

Tiden i dag fordeler hun nogenlunde ligeligt mellem Lolland og arrangementer i København og ude i landet som DJ. Samtidig underviser hun studerende elektrokomponister på Esbjerg Musikkonservatorium i deres karrieremuligheder efter endt studie. De som lytter til Danmarks Radio i de sene aftentimer er bekendt med hendes stemme fra programmet Natsværmeren. ”Her på Lolland er det godt at tænke. Her er ro og stor herlighedsværdi. Stedet har en spændende historie og er befolket med rare mennesker. Jeg er kommet på Nordvestlolland hele livet. Stedet her er mig”.

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelen

Del denne historie: vælg platform

Go to Top