Tilbage til rødderne

Tekst & foto: Bjarne Winther
Tekst & foto: Bjarne Winther
Længsel efter den danske kystlinje fik udlandsdansker til at vælge sommerbolig på Lolland sammen med sin franske mand.

Selv om kunstneren Helle Frydenlund stort set hele sit voksenliv har boet i Frankrig, har hun aldrig kunnet slippe sine danske rødder. Hun er fortsat dansk statsborger og har dansk pas, og i bilen hænger et dansk flag. Men opgive sin franske adresse tæt på Toulouse, hvor hun bor sammen med sin mand, Jacques Francois, i daglig tale Jeff, kan hun heller ikke. Hun står med et ben i hver lejr, og det har hun det godt med, fortæller hun i landhuset på Vestlolland, som hun og hendes mand nu har haft i tre år.

Helle havde udlængsel fra Frankrig, hun ville gerne tilbage til rødderne og i flere år drømt om at købe hus i Danmark. Og Jeff, der elsker Danmark, var med på ideen.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler

Valget af Lolland var ikke givet på forhånd. Helle har ingen tilknytning til landsdelen. Søgningen på nettet bragte hende vidt omkring i landet, inden huset på Vestlolland tæt på Smålandsfarvandet dukkede op på skærmen. ”Da jeg så huset og dets beliggenhed, gik det op for mig, at jeg i flere år har savnet den danske kystlinje. Her er ufatteligt smukt på Lolland. Landskabet, kysterne og vandet er fantastisk”, udbryder Helle, der som mangeårig dansker i udlandet ikke rigtigt forstår al den palaver med udkant. Og Jeff endnu mindre.

”Vi har to huse i Frankrig og nu et tredje på Lolland. Skulle jeg vælge et af de tre steder som permanent bolig, ville jeg vælge Lolland. Landskabet minder mig om Dunkerque, hvor jeg er født og opvokset”. Jeff er håndværker, han kan lidt af hvert, fortæller han – han foretrækker at kalde sig altmuligmand.


Huset på Lolland mødested for kunstnere
Helle kommer fra København og er uddannet som grafisk designer. Hun flyttede til Paris i 1969 – lige i slipstrømmen på ungdomsoprøret. Hun flyttede tilbage til Danmark i begyndelsen af 70érne, hvor hun arbejdede på Teknisk Forlag, herefter boede hun halvandet år i Skotland, inden hun atter vendte tilbage til Frankrig, hvor hun mødte Jeff. ”Her begyndte jeg at arbejde med kunsthåndværk, og for at tjene til dagen og vejen bagte jeg æbleskiver, som jeg solgte på det lokale marked. Jeg startede eget forlag op med udgivelse af poesi, og havde grafiske opgaver for kommuner. Jeg blev oplært som kunstner i Toulouse, og i dag underviser jeg i skulptur”.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

Helles kunst er samfundsengageret, hendes værker har et politisk budskab. Et af dem er et udendørs værk bestående af pingviner på et sort skakbræt – en kommentar til klimaudfordringen. ”Min kunst skal være engageret, jeg laver ikke noget, der bare skal være pænt og se interessant ud”.

Helle og Jeff opholder sig hvert år i huset på Vestlolland i maj måned og igen i august-september, men de arbejder hen imod langt flere ophold fremover. Foreløbig skal huset gøres i stand, meget er allerede nået med hjælp fra vennerne i Frankrig, der i flere omgange har været forbi med værktøjskasserne, lige nu gælder det husets første sal og atelieret.

”Vi ønsker huset skal være et sted, hvor kunstnere kan komme forbi og bo og arbejde i perioder. Også når vi ikke er her”, fortæller Helle og Jeff, der glæder sig over det gode naboskab, de har mødt på Vestlolland. ”Og så er jeg blevet medlem af biblioteket i Nakskov – et fantastisk skønt bibliotek”, tilføjer Helle.

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelenDel denne historie: vælg platform

Go to Top