Tomme helårshuse på landet skal genopfindes

Tekst & foto: Bjarne Winther
Tekst & foto: Bjarne Winther
Københavnsk arkitektfirma ombygger tomme helårshuse på Lolland-Falster og Sydsjælland til rekreative fritidsboliger.

I Bredgade i København, helt oppe på øverste etage under de skrå vægge, sidder en gruppe unge arkitekter foran deres computerskærme, omgivet af tegninger og modeller, med opmærksomheden rettet langt ud på den anden side af storbyen, ud mod landdistrikterne og de tomme helårshuse, som er dømt til nedrivning, selv om beliggenheden er unik.

Men nedrivning er ikke nødvendigvis løsningen på udfordringen med tomme huse ude i det åbne land, man kan også vælge at se husene som et potentiale – hvorfor ikke genopfinde dem? Det har arkitekterne i Bredgade hos Arkitektfirmaet NORRØN valgt at gøre. Deres projekt – Det Danske Landsted – er arkitekttegnede ombygninger af tomme helårshuse på landet, der omdannes til rekreative fritidsboliger i naturskønne omgivelser.

Ideen opstod i 2014 hvor Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter havde afsat millioner til nedrivning af de tomme huse i landdistrikterne – med udgangspunkt i flexboligloven og de 60.000 tomme helårshuse i de danske landdistrikter.  ”Vi henvendte os til ministeriet med forslag om at anvende dele af nedrivningspengene til restaurering af den bedste del af de nedrivningsparate huse, hvilket de syntes var en god idé”, fortæller arkitekt Marco Berenthz, der er medejer af NORRØN sammen med arkitekt Poul Høilund, der tilføjer: ”Vi gik i gang med et forsøgsprojekt sammen med ministeriet og kommunerne Lolland, Guldborgsund og Vordingborg. Et projekt, som kommunerne har overtaget efter Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter er nedlagt”.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler

    

”Vi kørte meget rundt på Lolland-Falster og i området ved Vordingborg, vi skulle finde seks huse, to i hver kommune, på de rigtige steder og i de rigtige materialer”, fortæller Marco Berenthz.

De to arkitekter fandt seks nedrivningsparate huse i naturskønne omgivelser på henholdsvis Sydhavsøerne og Sydsjælland og indgik aftale med ejerne om option på skøderne, hvilket gav mulighed for køb inden for et år og tilpas tidshorisont til at tegne projekterne, indgå aftale med lokale myndigheder og håndværkere og til at fastsætte den rette pris. På tegnestuens hjemmeside kan interesserede orientere sig om pris, beliggenhed og se tegninger af de ombyggede huse – som naturligvis ikke bliver realiseret før der er underskrevet en kontrakt.

Evnen til at få mere ud af mindre
NORRØN’s ambition er at gentænke de tomme huse, så de kan danne ramme om et nyt rekreativt fritidsliv for byboerne, tæt på landdistrikternes fantastiske naturværdier, forklarer Poul Høilund:  ”For os handler det om en særlig måde at tænke på, hvor det enkelte sted genopfindes i sit eget billede gennem en nysgerrig og undersøgende tilgang, samt en innovativ fortolkning af den nordiske æstetik og samfundstænkning”.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

    

Marco Berenthz tilføjer: ”Det er evnen til at se muligheder, skabe stærke fortællinger og få mere ud af mindre”. NORRØN er drevet af ønsket om at bidrage til samfundsudviklingen i lyset af den omstilling der finder sted i store dele af verden, hvor nogle områder affolkes, og dermed står overfor at skulle genopfinde sig selv for at kunne overleve, mens andre oplever massiv tilflytning. Projektet Det Danske Landsted er et bud på det danske sidestykke til den svenske ødegård og den norske fjeldhytte.

Andre kommuner har samme udfordringer med tomme, nedrivningsparate huse som kommunerne Lolland, Guldborgsund og Vordingborg. ”Vi vil gerne være landsdækkende. Der er en trend i tiden til at bygge uden for sommerhusområderne. Huse, der tidligere var usælgelige, er nu et nyt marked”, siger Marco Berenthz. Poul Høilund tilføjer: ”Folk er begyndt at henvende sig til os med fif om et godt hus ved vandet i deres lokalområde, et hus som længe har stået tomt. Folk vil det gode for deres lokalområde, de vil bevare det, som de synes er for godt til at gå til spilde”.

Ved redaktionens slutning har NORRØN oplyst, at det første af de seks huse nu er solgt, hvilket betyder, at tegnestuen nu er klar til at kickstarte projekt nummer syv.

Billedtekst: Marco Berenthz og Poul Høilund
Illustration: NORRØN – 1-6 huse.

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelen

Del denne historie: vælg platform

Go to Top