Ude på noget

Tekst & foto: Bjarne Winther
Tekst & foto: Bjarne Winther
Ungdommens Røde Kors laver i samarbejde med TrygFonden fotoudstillingen

Fotoudstillingen skal i 50-året for ungdomsoprøret i 1968 portrættere ungdoms engagement anno 2018 på og omkring Lolland og Falster. I fotoudstillingen indgår 15 unge mellem 16-26 år, som alle bor på Lolland eller Falster. Fælles for alle de unge i fotoudstillingen er, at de ønsker at styrke deres lokalsamfund og gøre en forskel for deres jævnaldrende.

De 15 portrætter er et stærkt vidnesbyrd om, at der er liv, meninger og mod blandt de unge fra Sydhavsøerne. Udstillingen bliver derfor et nyt take på ungdomsoprøret, der for 50 år siden var båret af unge voksne fra hovedstaden. Denne gang er det de unge fra og omkring Lolland og Falster, som er i front. Hvad drømmer de om? Hvad er de ude på? Det vil vi vise verden.

Titlen “Ude på noget” refererer til, at alle de unge på den ene eller anden måde har gang i en masse. De er handlekraftige, initiativrige og engagerede – de er ude på noget. Erhverv og Kultur har mødt to af de unge ildsjæle som er portrætteret i fotoudstillingen.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler


Margit Pi Jensen
er 16 år og går i 9. klasse. Hun er med i en gruppe af jævnaldrende, som kæmper for et ungdomshus i Maribo. Et unge- og kulturhus.

”Vi er omkring 15 i gruppen. Kommunen har givet tilladelse og lovet at give penge. Lige nu leder vi efter huset. Vi har været rundt og set på forskellige muligheder. Vi vil vise, at vi som unge i lokalområdet vil noget med vores by og landsdel. Det synes vi er vigtigt. Vi vil kæmpe for et sted, hvor unge mennesker kan mødes. Vi vil lave events for at synliggøre ungdommen på Lolland. Vi vil vise initiativ og sætte noget i gang”, fortæller en begejstret og entusiastisk Margit, og tilføjer: ”Man skal være stolt af at sige, at man kommer fra Lolland. Vi skal have fokus på, at det er et skønt sted”.

Margit flyttede fra Amager til Lolland for tre år siden sammen med sine forældre og lillesøster.  Hun stortrives på Sydhavsøerne. Når hun er færdig med gymnasiet flytter hun enten til København eller Aarhus for at læse antropologi. ”Men jeg flytter tilbage efter endt uddannelse. Lolland-Falster er et rart og roligt sted. Man er ikke bange for at gå ud om aftenen. Menneskene accepterer en, som man er. Buschaufførerne er venlige, de hilser, man kender dem jo”.

Margit har sagt ja til at medvirke i fotoudstillingen UDE PÅ NOGET, fordi hun ønsker at løfte folks blik for det gode, der sker på Lolland-Falster. ”Det med Nakskov på røven, det gider vi ikke. Det holder ikke”, siger Margit, der også får tid til at dyrke sin violin. Hun går til undervisning på Musikskolen i Maribo. Hun vil spille folkemusik, når hun får ordentligt styr på strenge og bue.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!


Victor Heldorf
er 19 år og går i gymnasiet. Sammen med venner har han startet koncertforeningen Den Gyldne Banan

”Ja, navnet er netop valgt for at lægge afstand til den rådne banan og alt det andet negative, der siges om vores landsdel”. Victor Heldorf er født og opvokset i Hunseby. Musikken fylder meget i hans liv, han spiller musik med sin storebror og vennerne, og drømmer som andre unge med musik i blodet om at indspille en plade. ”Formålet med Den Gyldne banan er at afholde koncerter. Man behøver ikke at være udøvende musiker for at være medlem af foreningen. Alle unge med interesse for musik er velkomne, der er altid brug for gode ideer til sjove koncerter, og der er rigeligt at lave i planlægning af koncerter”.

Victor er vildt begejstret for de mange forladte industribygninger på Lolland-Falster. Hans drøm er at Den Gyldne Banan en dag kan rykke ind i en af de rustikke bygninger. ”Vi leder efter en fabriksbygning, som vi kan omdanne til et koncerthus for lokalområdets unge. Et sted, hvor unge kan have indflydelse på arrangementerne. Et kulturtilbud til landsdelens unge”. Victor deltager i UDE PÅ NOGET for at synliggøre landsdelen. ”Jeg tror, at et koncerthus for unge vil være en god investering for at fastholde unge i området og samtidig tiltrække nye. Vi har rigeligt af barer og diskoteker. Der er mere fremtid i et kulturelt mødested for unge. Vi mangler kulturtilbud til unge”.

Med deltagelse i UDE PÅ NOGET ønsker Victor at fortælle, at der er en ungdom på Lolland-Falster, der tror på stedet og dets muligheder. “Stedet er befolket af søde og åbne mennesker. Her er en god stemning. Her er smukt, smukke byer og naturområder – og fede fabriksbygninger. Jeg bliver her i landsdelen så længe, jeg kan. Når jeg besøger venner i København, glæder jeg mig til at komme hjem”.

Datoer for åbningen af de tre udstillinger:


Del denne historie: vælg platform

Go to Top