Ung børnefamilie fravælger hektisk storbyliv  

Tekst & foto: Bjarne Winther
Tekst & foto: Bjarne Winther
En ung københavnsk børnefamilie standsede op en dag midt i ræset og gjorde sig overvejelser om det hektiske storbyliv. I dag bor de ud til Sakskøbing Fjord.

Mon ikke de fleste mennesker på et tidspunkt i deres liv standser op og spørger sig selv, om det liv de lever, nu også er det liv, de ønsker at leve.  I nogle tilfælde kan det være for sent at sadle om, men er man ung og har mod på livet, gælder det om at lytte til den indre stemme og mærke godt efter i mellemgulvet.

Maria og Jesper Clæsøe Celano, henholdsvis 34 og 35 år, levede indtil for halvandet år siden med deres to børn, Johanna? og Christian? et tidstypisk travlt og hektisk storbyliv i København. Begge er veluddannede, arbejdede mange timer om ugen, karriere og familieliv skulle hænge sammen. Der var tryk på fra morgen til aften alle ugens dage.

Men en dag havde Maria en oplevelse på sit arbejde, som fik hende til at standse op og tænke lidt over det hele. I venteværelset til den klinik, hvor hun arbejdede som tandlæge, blev en patient ramt af et hjertestop. ”Den oplevelse satte tingene i perspektiv. Vi begyndte at sætte spørgsmål ved det liv, vi levede, om det nu var det, vil ville, om det var det, vi havde drømt om. Men – hvad var det så, vi ville”, fortæller Maria.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler

Lange aftensamtaler efter børnene var lagt i seng tog drejning mod en tilværelse på Lolland-Falster, som de begge havde tilknytning til. De havde sommerhus i Marielyst, og Maria kommer fra Horslunde. Fordele og ulemper blev målt og vejet.  Jesper, der er københavner og uddannet økonom og havde et godt job hos GlobalConnect A/S i Tåstrup, gjorde sig sine overvejelser om jobmulighederne på Sydhavsøerne.

Beslutningen tog et års tid. 1. juni sidste år flyttede familien ind i en 250 kvadratmeter stor villa på Orebyvej i Sakskøbing med en 14.000 kvadratmeter grund ned til fjorden. Maria er i dag ansat på en tandlægeklinik i Sakskøbing, og Jesper er Økonomichef hos AutoCentroi Rødby.

Gode jobs og masse af ro og natur
Udflytningen fra storbyen var den helt rigtige beslutning, mener Jesper. ”Her er ro, natur, frisk luft og stilhed. Vigtigst af alt er nok, at vi er kommet tættere på børnene. Jeg spiller fodbold i Sakskøbing Frem, har mødt nye mennesker og fået et godt, lokalt netværk. Det jeg frygtede mest ved at flytte herned, var jobmulighederne. Hos AutoCentro har jeg fået et drømmejob. Jeg har ikke lyst til at drifte en virksomhed – men udvikle den. Det har jeg mulighed for her”.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

Maria deler Jespers begejstring for at være omgivet af natur. ”Jeg har også fået et godt arbejde hernede. Det bedste for mig ved at flytte hertil er, at det er som at vende hjem. Her føler jeg tryghed. Jeg føler mig fremtidssikret, her ser jeg mig selv blive gammel. Her er et stort udviklingspotentiale for hele familien”.

Efter flere år i København oplever Maria, som den hjemvendte lollik, Sydhavsøerne med nye og friske øjne. ”Her i landsdelen er et stort udviklingspotentiale, som ikke udnyttes. Vi har alt det, der skal til for at skabe en oplevelseskultur, som mange vil missunde os. Mange i hovedstadsområdet er begyndt at få øjnene op for landsdelens værdier. Udflytning fra by til land vinder frem”, mener Maria.

Men – byfolk, der drømmer om at købe helårshus på Lolland-Falster, må være forberedt på benspænd og forhindringer, tilføjer Jesper. ”Realkreditinstituttet var i begyndelsen afvisende på grund af postnummeret 4990 Sakskøbing. På trods af, at vi begge havde gode jobs at flytte ned til og fortjeneste på vores hussalg i hovedstadsområdet, samt et sommerhus vi ville sætte til salg, krævede Realkreditinstituttet at udbetalingsbeløbet skulle være det dobbelte af det, man forlanger i hovedstaden. Altså 10 procent hvor man normal betaler 5 procent i udbetaling. Yderligere skulle vi indfri vores billån på knap 200.000 kroner”.

”Det gavner bestemt ikke bosætningen i yderområderne”, supplerer Maria, og tilføjer: ”Det var frustrerende. På et tidspunkt var vi lige ved at opgive”.

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelen

Del denne historie: vælg platform

Go to Top