Vi har behov for mere end det, vi kan se og forstå

Tekst: Bjarne Winther, foto: Museum Lolland-Falster
Tekst: Bjarne Winther, foto: Museum Lolland-Falster
Udstoppede næbdyr og kuglefisk, kranier fra aber og sabeltiger, samurairustning og shamanstokke kan ses på Museum Lolland-Falster, der sidste år fandt de eksotiske genstande i et hidtil ukendt rum i museet.

”For os er det ikke afgørende om udstillingens genstande er ægte, men om gæsterne oplever dem som ægte, når de går rundt på udstillingen”, siger Leif Plith Lauritsen, der er middelalderarkæolog ved Museum Lolland-Falster i Nykøbing F, og kurator og ansvarlig for den aktuelle udstilling, ”Museum Obscurum”, med undertitlen ”På grænsen af virkeligheden”, som åbnede her i efteråret.

Ægthed eller ikke ægthed, tro eller ikke tro, det er det, der er udstillingen i en nøddeskal. Den består af en samling eksotiske og mystiske genstande fra samurairustning og shamanstokke over diverse udstoppede dyr som næbdyr og kuglefisk, kranier fra aber og sabeltiger – og meget mere.

Alle disse nærmest souvenirlignende genstande blev sidste sommer fundet i et glemt og aflåst rum under renoveringen af museets gamle bygninger i Færgestræde. ”Det var for os et ukendt rum”, fortæller Leif Plith Lauritsen, og fortsætter: ”Klemt inde mellem udstillinger og magasinrum, dukkede der pludselig en glemt dør frem. Døren var låst, og da vi fik den brudt op var den proppet med gamle transportkasser og skabe fyldt med genstande. Ved en gennemgang af skabene og kasserne viste det sig at være en arvesag fra husets oprindelige ejer, rigmanden og samleren Cornelius S.C. Rödder, handelsmand og lidenskabelig samler. Men han levede en relativt skjult tilværelse”, fortæller Leif Plith Lauritsen, der har svært ved at skjule sin begejstring over det usædvanlige og sjældne fund. ”Indholdet af Cornelius´ samling var enestående, chokerende og fascinerende, og måbende stillede vi os selv dette spørgsmål: Kan dette være sandt”.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler

  
Det mystiske og okulte
Historien om Cornelius S. C. Rödder begynder med dennes fødsel i Nykøbing F i 1821. Cornelius var søn af en rig overklassefamilie med adelige, tyske rødder. Som ung læste han på Københavns Universitet, hvor han startede på lægestudiet. Efter et par år begyndte han at søge ekstra inspiration i biologien og arkæologien, hvilket førte til at han i 1844 søgte til universitetet i Bamberg, hvor han studerede arkæologi. Studiet førte ham ud på et hav af rejser, hvor han indsamlede alt hvad der have hans interesse.

”Efter hvad vi kan læse ud af hans dagbøger faldt han under en rejse til Italien i 1856 over nogle yderst mærkværdige skabninger og skrifter. Med disse som grundlag ændredes Cornelius´ samlerinteresse. Han begyndte at fokusere på det mystiske og på det okkulte. I 1863 foretog han sin første rejse til England, hvor han mødte Thomas Merrylin. De to mænd fandt venskab i et fælles forskningsområde”.

Det dunkle museum
Ud fra dagbøger, notater og beretninger med fotos har museet kunne genskabe dele af Cornelius´ lejlighed.        I lejligheden havde Cornelius´ udstillet alt, hvad han havde samlet, hvilket var typisk for samlere i perioden, de fyldte deres kunstkamre med arkæologiske, etnografiske og kulturhistoriske skatte og alle former for mærkværdigheder. Nogle ting var åbenbare og stod fremme i Cornelius´ almindelige stuer, andre var placerede i ”hemmelige rum”, hvor almindelige gæster ikke havde adgang. I disse rum udstillede han sin mere mørke samling. Heraf navnet for udstillingen – Museum Obscurum – der kan oversættes til det dunkle museum.

”Hvorvidt Cornelius´ faktisk selv troede på alle de fantastiske historier og genstande, han samlede ind, det ved vi faktisk ikke, eller om det blot er en samling, som han fremviste og underholdt gæster med, ved vi heller ikke”.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

 
Det uforklarlige, farlige og mystiske
Museum Obscurum – ordet obskur er fransk og betyder ifølge ordbogen skjult, fordægtig, ubemærket og lyssky. Udstillingens lyssætning, altså belysningen i Cornelius´ lejlighed, er meget dæmpet. Man bevæger sig rundt i halvmørke, desto tydeligere og mere nærværende fremstår de udstillede mystiske og eksotiske genstande i skabe og glasmontrerne, hvor hver enkelt genstand har fået netop den lyssætning, der bedst understreger og fremhæver det mystiske og uforklarlige, det, som er udstillingens undertitel – ”på grænsen af virkeligheden”.

”Vi må tænke os, at mennesket gennem alle tider har været fascineret af det, der har virket uforklarligt, farligt eller mystisk”, forklarer Leif Plith Lauritssen, og fortsætter: ”Hændelser, der ikke umiddelbart har kunnet forklares, er blevet, og bliver stadig, tillagt guddommelig indvirkning eller magiske kræfter. Samtidig gør oplevelsen af det, vi ikke forstår, os utrygge og bange, men fascinerer os samtidig. Interessen for det, vi ikke helt kan forklare eller forstå, er langt fra forsvundet. Det ses i den store interesse, der er for bøger og film, som omhandler det overnaturlige og uforklarlige”.

I udstillingen er der også indledningsvis en lille del, der netop omhandler det overnaturlige i dag. Leif Plith Lauritsen uddyber: ”Et af ønskerne med udstillingen, er at få den besøgende til at være lidt mere kritisk eller skeptisk i forhold til f.eks. nyhedsstrømme, You Tube og også over for den historie, som museet her fortæller om Cornelius og dennes samling”.

Efter en grundig rundvisning, hvor Leif Plith Lauritsen levende og begejstret har fortalt om Cornelius og hans mærkværdige samling, forstår man hvad han mener med, at det for museet ikke er afgørende om Cornelius´ genstande er ægte eller ej. Det afgørende er, at man som besøgende har ladet sig rive med og oplevet tingene som ægte. Eller – undervejs har været i tvivl. Det er tvivlen der pirrer – det er den vi søger. Eller – tænk nu hvis…


”Vi har behov for gyset. Vi har behov for mere end det, vi kan se og forstå. Hvorfor skal alting forklares. Vi har behov for andet end matematik”, mener Leif Plith Lauritsen, og tilføjer: ”Men dette behov eller ønske om noget fantastisk, må ikke frarøve os vores skeptiske sans”.

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelen
Del denne historie: vælg platform

Go to Top