Vi vil bare ikke have det   

Bravo – til Koordinationsgruppen Nul Huller, borgere og politikere, der tog tyren ved hornene og fik bremset boring efter olie og gas på Lolland-Falster. Det er en kæmpe sejr for den folkelige røst, oprøret fra neden, sammenholdet og troen på, at det nytter. Det nytter at stå sammen, borgere og politikere, når udefra kommende interesser truer det, som der lokalt værnes om – miljøet og rent drikkevand.

Energiminister Lars Christian Lilleholt (V) valgte som bekendt til sidst at kaste håndklædet i ringen. Han vil ikke tillade efterforskning og udvinding af olie og gas på land og i de indre farvande. Han imødekom de lokale protester mod boringerne og mener desuden ikke, at der er nævneværdige samfundsøkonomiske fordele forbundet med boringerne.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler

Det hollandske energiselskab Nail Ressources, der havde ansøgt om at bore på Lolland-Falster, må nu se i vejviseren efter et andet sted at bore. Gid protestrøsterne fra Sydhavsøerne vil brede sig og gøre livet surt for de, som tilsidesætter miljøet og rent drikkevand (livets forudsætning) for ussel mammon…

Det er så anden gang i nyere tid, at folkets røst og massiv modstand på Lolland-Falster har båret frugt. I flere år var Lolland udpeget som muligt depot for atomaffald fra Risø. Protesterne var mange – fra politikere og borgere. Det endte som bekendt med, at atomaffaldet blev på Risø.

Atomaffald på Lolland ville være en trussel mod stedets grønne profil. Boring efter olie og gas med den omstridte fracking-metode, ville ikke alene være et knæk for Sydhavsøernes grønne profil – det vil også være en alvorlig trussel mod miljøet og grundvandet.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

”Vi vil bare ikke have det”.
Så præcist udtrykte Guldborgsunds borgmester, John Brædder, det flere gange (iflg. Folketidende) ved en udstilling af billedkunst arrangeret af koordinationsgruppen Nul Huller – nej til udvinding af olie og gas på Lolland-Falster ved brug af fracking-metoden.

Skål og tillykke med en fantastisk sejr til landsdelens to borgmestre, de enige byråd og de borgere, der har været vedholdende i deres kamp for bevarelse af landsdelens miljø og grundvand.

Og det kan ikke siges tit nok: Vi vil bare ikke have det…

God læsning.

Redaktionen

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelen


Del denne historie: vælg platform

Go to Top